Wall Steeet: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Wall Steeet: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza skliznuli s rekordnih nivoa jer su se pod pritiskom našle akcije tehnološkog, energetskog i industrijskog sektora.

Dow Jones oslabio je 0,23 posto, na 23.274 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2.565 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 6.586 bodova.

Nakon što su prošle nedelje gotovo svakog dana ti indeksi dostizali nove najviše nivoe u istoriji, na početku ove nedelje blago su pali.

Najviše su juče, u proseku 0,8 posto, pale cene akcija  u industrijskom sektoru. To je posledica pada cene General Electrica za više od 6 posto, nakon što je nekoliko analitičara smanjilo ciljanu cenu akcije tog konglomerata jer očekuju da će smanjiti iznos dividende.

Osetno je, 0,4 posto, oslabio i tehnološki sektor, dok su cene akcija u energetskom pale za 0,6 posto, nakon što su kompanije Schlumberger, Baker Hughes i Hulliburton objavile poslovne izveštaje.

Dosad je 97 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromesečje, pri čemu ih je 73 posto nadmašilo očekivanja analitičara, što je u skladu s prebačajima u poslednja četiri kvartala.

A analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasla nešto više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama. No, analitičari obično postavljaju procene nisko kako bi kompanijama bilo lakše prebaciti ih, što otvara prostor za rast cena akcija.

“S jedne strane, tržište je malo napregnuto, s obzirom na visoke nivoe cena dionica akcij. S druge strane, poslovni su rezultati dosad solidni. Pitanje je, međutim, kako će reagovati tržište ako do kraja godine ne bude sprovedena porezna reforma”, kaže Andrew Slimmon, portfelj menadžer u fondu Morgan Stanley Investment Management.

Uspon indeksa na Wall Streetu poslednjih se dana najviše temeljio na nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti predlog porezne reforme predsednika Donalda Trumpa, kojom bi se smanjili porezi kompanijama i većini Amerikanaca, što bi trebalo da podstakne potrošnju i ubrzati rast ekonomije.

No, tom bi se reformom znatno povećao budžetski deficit, pa je pitanje hoće li Kongres prihvatiti Trumpov predlog.

A na evropskim berzama cene akcija su juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.524 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,09 posto, na 13.003 boda, a pariski CAC 0,27 posto, na 5.386 bodova.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Skroman rast evropskih indeksa, nastavak katalonske krize
Next Azijske berze stabilne, dolar blago oslabio

You might also like

Cena vanile snažno porasla, skuplja i od srebra

Cene vanile u protekle su dve godine snažno skočile, pa taj slatki sastojak niza proizvoda, uključujući sladoled, trenutno košta više od srebra, objavio je BBC.   

Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu

Cene nafte su u petak porasle na međunarodnim tržištima nakon izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), da su zemlje članice OPEC-a realizovali rekordnih 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje.

Svetske berze 0 Comments

Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti  i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlašćene

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply