Pismo sa Titanika prodato za 166.000 dolara

Pismo sa Titanika prodato za 166.000 dolara

Pismo pronađeno kod čoveka koji je poginuo u potonuću „Titanika“ prodato je na aukciji za 166.000 dolara.

To je, kako je preneo „Rojters, rekordna cena za pisma koja su dosad prodata sa Titanika.

Reč je o pismu koje je putnik prve klase „Titanika“ Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od poslednjih pisama za koje se zna koja su „preživela“ nesreću.

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom čuvenog luksuznog plovila, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku. „Ako sve prođe kako treba, stići ćemo u Njujork u sredu pre podne“, napisao je Holverson dan pre fatalnog susreta „Titanika“ sa ledenim bregom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a putovao je sa suprugom Meri Alis koja je preživela katastrofu. U pismu takođe prenosi utiske o putovanju, „rame uz rame“ sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

„Džon Jakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sede na palubi sa nama ostalima“, napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vreme bio jedan od najbogatijih ljudi u svetu.

Pismo je jedno od poslednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani posle potonuća broda, a na njemu su vidljivi tragovi vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

„Titanik“ je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova kada je udario u ledeni breg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Sautemptona u Njujork. U tragediji je poginulo 1.500 ljudi.

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa „Titanika“ prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Endrju Oldridž istakao je da ove cene pokazuju kako ne opada interesovanje za „Titanik“, kao i putinke i posadu tog broda.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Skrcali milione u najbeskorisniji aerodrom u svetu
Next Gašenje Montenegro Airlinesa bi proizvelo štetu od više desetina miliona evra

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna neto plata u Zagrebu 912 evra

Prosečna neto plata u Zagrebu za januar ove godine iznosila je 6.796 kuna /912 evra.

Društvo 0 Comments

U Beču odeća 300 RSD, kod nas nekoliko puta skuplja

Kupci u Srbiji za garderobu i obuću moraju da izdvoje više od potrošača u zemljama Evropske unije, čak i na rasprodajama.

Lifestyle 0 Comments

Iznajmljuje se superjahta za 700.000 evra nedeljno

Ako imate viška 700.000 evra, možete iznajmiti najveću superjahtu na svetu u privatnom vlasništvu, čija je cena za sedam dana korišćenja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply