Kriza Agrokora srušila četiri ozbiljne kompanije

Kriza Agrokora srušila četiri ozbiljne kompanije

Dok je javnost bila zabavljena povratkom Ante Todorića u Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu isti je dan na e-oglasnoj tabli objavio tablice osporenih potraživanja u predstečajnom postupku za kompaniju Granolio, ali i plan restrukturiranja koji u svom predstečajnom postupku predlaže zaštitarska kompanija»Sokol Marić«.

U slučaju Granolio, izvestili su i iz same kompanije priznato je gotovo 600 miliona kuna koje duguju svojim poveriocima. Oba predstečajna postupka posledica su krize u Agrokoru, jer su i jedna i druga kompanija istakle veliku izloženost prema koncernu kao razlog zbog kojeg traže otvaranje predstečaja. Osim njih učinile su to i kompanije AWT i agencija Unex grupa, preko koje je Agrokor ugovarao većinu svojih poslova oglašavanja u medijima, piše Novi list.

I dok su Granolio, AWT i Unex još početkom leta priznali da je kriza u Agrokoru slomila i njihovo poslovanje, predstečajni postupak koji traži najveća zaštitarska kompanija u Hrvatskoj otvoren je tek ove nedelje. Iz onoga što su napisali u svom predlogu restrukturiranja, potpuno je jasno da je izloženost prema Agrokoru gurnula »Sokol Marić« u predstečajnu nagodbu. Kompanija ima dug od 169 miliona kuna, a njena su potraživanja 207 miliona kuna, što znači da je njihov dug manji za 38 miliona kuna od onoga što njima duguju poslovni partneri. No, kompanija ne veruje u naplatu 142 miliona kuna koliko im duguje Agrokor, za što su imali menicu, ali su je prodali faktornig društvima i sada moraju vratiti taj novac, jer se faktoring društva ne mogu naplatiti od Agrokora. Većina tog duga je, kako saznajemo, stvorena na osnovu pozajmice koju je »Sokol Marić« dao Agrokoru.

Uz to u »Sokol Mariću« procenjuju da oni svoje potraživanje od Agrokora neće moći naplatiti u iznosu većem od 30 posto, što znači da će u nagodbi morati otpisati 70 posto duga. Tako očekuju i da deo njihovih poverioca u njihovoj predstečajnoj nagodbi njima otpiše 50 posto duga. Kriza u Agrokoru tu je zaštitarsku kompaniju pogodila i gubitkom ugovora, nakon što je aktiviran lex Agrokor.

U planu restrukturiranja spominje se da su izgubili 80 miliona kuna vredne ugovore, no jesu li oni svi s Agrokorovim kompanijama, ne preciziraju. No, najavljuju da će zbog svega toga morati optimalizovati broj zaposlenih, što drugim rečima znači da će morati smanjiti broj radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Novi list, SEEbiz
Previous Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S
Next Ernst & Young: Muškarci su spremniji za biznis

You might also like

Kompanije 0 Comments

Vlada Srbije utvrdila nove akcize na gorivo, alkohol i kafu

Vlada Srbije, u skladu sa Zakonom o akcizama, izvršila je krajem januara, redovno godišnje usklađivanje akciza sa indeksom potrošačkih cena za 2016. godinu, u rasponu od 0,5 do dva dinara.

Transport 0 Comments

Kompanija Mercedes u 2016. prodala najviše luksuznih automobila

Mercedesu je u SAD-u pripalo zvanje najprodavanijeg proizvođača luksuznih automobila, pošto je u 2016. nadmašio ostale rivale uključujući i BMW koji je titulu najtraženijeg osvojio 2015. godine.

Industrija 0 Comments

Prodaje se Industrija mesa i konzervi Banat

Stečajni upravnik Industrije mesa i konzervi Banat iz Banatskog Karlovca oglasio je prodaju dužnika kao pravnog lica, javnim prikupljanjem ponuda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply