Wall Street: Novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će Kongres prihvatiti poreznu reformu koju je predložio predsednik SAD-a Donald Trump.

Dow Jones ojačao je 0,71 %, na 23.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 %, na 2.575 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 %, na 6.629 bodova.

Uspon indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti predlog porezne reforme predsednika Trumpa.

Senat je, naime, odobrio predlog budžeta za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih promena bez podrške demokrata.

“Još nedavno činilo se da su ulagači izgubili nadu u poreznu reformu. No, u poslednja 24 sata pokazuje se da bi porezna reforma ipak mogla proći u Kongresu, što je ohrabrilo ulagače”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Sprovede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo da podstakne potrošnju i ubrzati rast ekonomije.

Najviše je juče, 1,2 %, skočio S&P indeks finansijskog sektora jer se smatra da bi taj sektor mogao imati najviše koristi od politika američke vlade.

U celom protekloj nedelji Dow Jones skočio je 2 %, dok je S&P 500 porastao 0,9 %, a Nasdaq indeks 0,4 % To je već šesta nedelja uzastopno kako Dow Jones i S&P indeks rastu, dok je Nasdaq ojačao četvrtu nedelju.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ostao je nepromenjen, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 %, na 12.991 bod, a pariski CAC 0,08 %, na 5.372 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Produktna berza: Nastavljen rast cene kukuruza
Next Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S

You might also like

Beogradska berza: Fitofarmacija najprometnija, novi pad EP Industrije

Nešto intenzivniji trgovački dan u odnosu na juče zabeležen je na Beogradskoj berzi.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze oslabile, dolar u padu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, uz mršav predpraznični obim trgovanja, dok je vrednost dolara prema korpi valuta skliznula s najviših nivoa u 14 godina.

Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice beogradsko tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply