Wall Street: Novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će Kongres prihvatiti poreznu reformu koju je predložio predsednik SAD-a Donald Trump.

Dow Jones ojačao je 0,71 %, na 23.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 %, na 2.575 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 %, na 6.629 bodova.

Uspon indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti predlog porezne reforme predsednika Trumpa.

Senat je, naime, odobrio predlog budžeta za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih promena bez podrške demokrata.

“Još nedavno činilo se da su ulagači izgubili nadu u poreznu reformu. No, u poslednja 24 sata pokazuje se da bi porezna reforma ipak mogla proći u Kongresu, što je ohrabrilo ulagače”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Sprovede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo da podstakne potrošnju i ubrzati rast ekonomije.

Najviše je juče, 1,2 %, skočio S&P indeks finansijskog sektora jer se smatra da bi taj sektor mogao imati najviše koristi od politika američke vlade.

U celom protekloj nedelji Dow Jones skočio je 2 %, dok je S&P 500 porastao 0,9 %, a Nasdaq indeks 0,4 % To je već šesta nedelja uzastopno kako Dow Jones i S&P indeks rastu, dok je Nasdaq ojačao četvrtu nedelju.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ostao je nepromenjen, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 %, na 12.991 bod, a pariski CAC 0,08 %, na 5.372 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Produktna berza: Nastavljen rast cene kukuruza
Next Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S

You might also like

Azijske berze pale, dolar oslabio nakon Cohnove ostavke

Na azijskim berzama cene akcija su u sredu pale, dok je dolar oslabio jer se ulagači plaše da će predsednik SAD-a Donald Trump ustrajati na uvođenju carina, rizikujući trgovinske ratove, nakon što je njegov

Svetske berze 0 Comments

Charles Hoskinson: Čeka nas katastrofa tržišta kriptovaluta, pa tek potom stabilizacija

Tržište kriptovaluta će osetiti katastrofu, ali zatim će se stabilizovati, rekao je suosnivač Ethereuma, kompanije koja stoji iza istoimene valute.

Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a

Na Wall Streetu je cena akcije tehnološkog diva pala za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najniži nivo od juna 2014., što je posledica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply