Azijske berze porasle, dolar blago ojačao

Azijske berze porasle, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, dok je dolar blago ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi u SAD-u.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u minusu 0,15 %, nakon 13 dana rasta, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 %.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,3 %, no na nedeljnom nivou je u blagom minusu.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti predlog porezne reforme predsednika Donalda Trumpa.

Juče je Senat odobrio predlog budžeta za 2018. godinu koji omogućava republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih promena bez podrške demokratskih zastupnika.

Sprovede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo da podstakne potrošnju i ubrzati rast ekonomije.

A cene nafte su jutros stabilne nakon što su juče pale više od 1 % zbog rasta zaliha u SAD-u i dobitonosne prodaje na koju su se ulagači odlučili nakon četiri dana rasta cena.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla jedan cent, na 57,24 dolara, a na američkom za sedam centi, na 51,36 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je malo ojačao, pa se jutros njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 93,44 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 93,39 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 113,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,05 jena.

No, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla s jučerašnjih 1,1800 na 1,1815 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa
Next Beogradska berza: NIS ponovo najprometiji, Aerodrom dodirnuo nivo od 1.400 RSD

You might also like

Tema dana 0 Comments

Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro

Još uvek se nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na finansijskim tržištima koje je u četvrtak prouzrokovala Evropska centralna banka, a investitori se već fokusiraju na nove važne događaje

Najvažnije vesti 0 Comments

Naše tržište kapitala pati zbog nedostatka većih kompanija na listingu

Dok naše tržište kapitala pati još uvek zbog nedostatka većih kompanija na listingu, svetska razvijena emerging (i još egzotičnije frontier) tržišta obaraju nove rekorde. Može se reći da se kraj

Najvažnije vesti 0 Comments

Howard Marks: Bitcoin i ethereum nisu stvarne valute

Digitalne valute poput bitcoina i ethereuma nisu stvarne, upozorava direktor investicionog fonda. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply