Ponovo otvoren stečaj u “Jugoalatu”

Ponovo otvoren stečaj u “Jugoalatu”

Privredni sud u Novom Sadu ponovo je otvorio stečaj u “Jugoalatu” i pozvao poverioce da do 22. novembra prijave dugovanja.

Tog datuma treba da se održi i Skupština poverilaca u Privrednom sudu. Istovremeno sud je zakazao i ispitno ročište za 30. januar 2018. godine.

Prvi zahtev za stečaj podnet je još 2010. godine. U međuvremenu je ista stvar više puta predlagana, a u svakom pokušaju prednost je davana Unapred pripremljenom planu reorganizacije, koji se nikada zapravo nije sproveo.

Stečajni upravnici sada pokrenutim stečajem traže plate za vođenje ranijih stečajeva, odnosno praćenje programa reorganizacije, pa tek onda slede radnici oštećeni zbog dugovanja na neisplaćene plate, o čemu imaju pravosnažne sudske presude u njihovu korist. Stečajna upravnica Jadranka Gulan traži više od 21.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a Ninoslav Šimić oko 2,1 milion dinara.

Posle prvog pokušaja da se u novosadsku fabriku reznog i specijalnog alata uvede stečaj, 2012. godine bio je proglašen bankrot i zakazana prodaja imovine fabrike, ali je tadašnji Ustavni sud na osnovu žalbe vlasnika Jugolata Spasoja Jakovljevića poništio odluke Privrednog suda u Novom Sadu i Privrednog apelacionog suda u Beogradu, s obrazloženjem da Jakovljević nije imao pravo na pravično suđenje.

Jakovljević opet nudi Unapred pripremljen plan reorganizacije, osporava dugovanja, smatrajući da su prenaduvana, i tvrdi da postoje biznismeni koji merače imovinu fabrike, koja je tada bila procenjena na 4,3 miliona evra. U to vreme, a takođe i juče, ponovio je za “Dnevnik” da imaovina vredi znatno više – 18 miliona evra, s obzirom da je u posedu fabrike 25.000 kvadrata zemljišta, 18.000 kvadrata pod halama, mašine i zalihe robe.

Poverioci sada tvrde da je od mašina i alata uglavnom sve prodato. Zbog duga od više miliona dinara, u “Jugoalatu” trenutno nema struje, pa ni proizvodnje.

Izvor: Gde Investirati/Dnevnik
Previous Pad prodaje automobila u EU u septembru
Next Kineski građevinari neće plaćati PDV i carine u Srbiji

You might also like

Transport 0 Comments

Toyota zabeležila pad dobiti poslednjih devet meseci

Japanska Toyota je objavila danas da joj je neto dobit u devet meseci, zaključno sa decembrom, pala gotovo za četvrtinu u odnosu na isti period 2016. godine, ali je revidirala

Transport 0 Comments

Avio karte za liniju Beograd-Teheran rasprodate do juna

Nakon skoro tri decenije pauze ponovo je uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Teherana. Karte na toj relaciji rasprodate su do juna.

Transport 0 Comments

Kina: Do kraja godine usporiće prodaja Mercedesa

Prodaja Mercedes-Benza u Kini je u prvom tromesečju porasla 39%, tri puta više nego BMW-ova.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply