Pad prodaje automobila u EU u septembru

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Momentum prodaje u nekim ključnim tržištima počeo je da slabi, premda valja napomenuti da je septembar prošle godine zabeležio izuzetne rezultate.

Tržište Velike Britanije je palo 9,3%, Nemačke 3,3%, dok su ovaj negativan uticaj delimično neutralisali učinci italijanskog i španskog tržišta (rast od 8,1 i 4,6%, respektivno).

U prvih devet meseci tekuće godine prodato je 11,7 miliona novih vozila (rast od 3,7%), kome su najviše doprineli tržišta Italije (+9,0%), Španije (+6,7%), Francuske (3,9%) i Nemačke (+2,2%).

Velika Britanija je u istom periodu zabeležila pad od 3,9%, dok su snažan doprinos rastu dale nove članice EU sa skokom prodaje od 13,8%.

Posmatrano po brendovima, VW grupa je u septembru zabeležila pad prodaje od 0,9%, ali je povećala tržišno učešće na 23,1%, dok je PSA grupa, nakon preuzimanja Opela, dostigla udeo od 15,1% (rast prodaje u septembru od 70,1%). Renault grupa je povećala septembarsku prodaju za 0,6%, dok su FCA grupa, Ford, BMW i Daimler zabeležili pad od 1,3%, 12,9%, 1,7% i 1,2%, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/ACEA, Wisebroker
Previous Od 25. oktobra na tržištu nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold
Next Ponovo otvoren stečaj u "Jugoalatu"

You might also like

Kompanije 0 Comments

Al Jazeera otpušta 500 zaposlenih

Al Jazeera, katarska tv-mreža, otpušta oko 500 zaposlenih ili više od 10 posto, izvestila je u nedelju, uz objašnjenje da je odluka odraz finansijskog pritiska na malu zalivsku državu zbog

Društvo 1Comments

Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan demantovalo je pisanje medija da odustaje od prinudne naplate starih potraživanja.

Geopolitika 0 Comments

Moskva ukida preostale trgovinske sankcije Turskoj

Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili ruski borbeni avion iznad sirijske granice 2015. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply