Pad prodaje automobila u EU u septembru

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Momentum prodaje u nekim ključnim tržištima počeo je da slabi, premda valja napomenuti da je septembar prošle godine zabeležio izuzetne rezultate.

Tržište Velike Britanije je palo 9,3%, Nemačke 3,3%, dok su ovaj negativan uticaj delimično neutralisali učinci italijanskog i španskog tržišta (rast od 8,1 i 4,6%, respektivno).

U prvih devet meseci tekuće godine prodato je 11,7 miliona novih vozila (rast od 3,7%), kome su najviše doprineli tržišta Italije (+9,0%), Španije (+6,7%), Francuske (3,9%) i Nemačke (+2,2%).

Velika Britanija je u istom periodu zabeležila pad od 3,9%, dok su snažan doprinos rastu dale nove članice EU sa skokom prodaje od 13,8%.

Posmatrano po brendovima, VW grupa je u septembru zabeležila pad prodaje od 0,9%, ali je povećala tržišno učešće na 23,1%, dok je PSA grupa, nakon preuzimanja Opela, dostigla udeo od 15,1% (rast prodaje u septembru od 70,1%). Renault grupa je povećala septembarsku prodaju za 0,6%, dok su FCA grupa, Ford, BMW i Daimler zabeležili pad od 1,3%, 12,9%, 1,7% i 1,2%, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/ACEA, Wisebroker
Previous Od 25. oktobra na tržištu nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold
Next Ponovo otvoren stečaj u "Jugoalatu"

You might also like

Telekomunikacije 0 Comments

Spajaju se britanska kompanija Vodafone i Idea Cellular iz Indije

Britanski Vodafone objavio je danas da pregovara o spajanju svoje indijske filijale s rivalom Idea Cellularom.

Kompanije 0 Comments

ECB najavila niske kamatne stope i u 2019.

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će kamatne stope ostati niske dobar deo naredne godine čak i kada se očekuje da američke Savezne rezerve podignu kamatne stope u narednim

Prehrambena industrija 0 Comments

Kostić i Matijević ipak zainteresovani za PKB

Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe i Petar Matijević zainteresovani su za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), piše Politika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply