Pad prodaje automobila u EU u septembru

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Momentum prodaje u nekim ključnim tržištima počeo je da slabi, premda valja napomenuti da je septembar prošle godine zabeležio izuzetne rezultate.

Tržište Velike Britanije je palo 9,3%, Nemačke 3,3%, dok su ovaj negativan uticaj delimično neutralisali učinci italijanskog i španskog tržišta (rast od 8,1 i 4,6%, respektivno).

U prvih devet meseci tekuće godine prodato je 11,7 miliona novih vozila (rast od 3,7%), kome su najviše doprineli tržišta Italije (+9,0%), Španije (+6,7%), Francuske (3,9%) i Nemačke (+2,2%).

Velika Britanija je u istom periodu zabeležila pad od 3,9%, dok su snažan doprinos rastu dale nove članice EU sa skokom prodaje od 13,8%.

Posmatrano po brendovima, VW grupa je u septembru zabeležila pad prodaje od 0,9%, ali je povećala tržišno učešće na 23,1%, dok je PSA grupa, nakon preuzimanja Opela, dostigla udeo od 15,1% (rast prodaje u septembru od 70,1%). Renault grupa je povećala septembarsku prodaju za 0,6%, dok su FCA grupa, Ford, BMW i Daimler zabeležili pad od 1,3%, 12,9%, 1,7% i 1,2%, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/ACEA, Wisebroker
Previous Od 25. oktobra na tržištu nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold
Next Ponovo otvoren stečaj u "Jugoalatu"

You might also like

Kompanije 0 Comments

Akcije Target-a u padu nakon objave rezultata

Američki maloprodajni lanac Target objavio je rezultate za treći kvartal iznad očekivanja analitičara, ali je, i pored poboljšane prognoze poslovanja u celoj godini, prognoza za četvrti kvartal razočarala investitore.

Apple pokreće proizvodnju iPhone-a u Indiji

Američki Apple će ove godine krenuti sa proizvodnjom iPhone-a u Indiji, pošto kompanija nastoji da iskoristi snažan rast indijske srednje klase budući da prodaja u Kini usporava, izjavio je danas jedan

Banke i finansije 1Comments

Ruska VTB banka prodaje svoje poslovanje u Srbiji

Vlasnici VTB banke, druge po veličini u Rusiji, prodaće svoje poslovanje u Srbiji, za koje već postoje dva ozbiljna kandidata, otkriva Blic, .

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply