Pad prodaje automobila u EU u septembru

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Momentum prodaje u nekim ključnim tržištima počeo je da slabi, premda valja napomenuti da je septembar prošle godine zabeležio izuzetne rezultate.

Tržište Velike Britanije je palo 9,3%, Nemačke 3,3%, dok su ovaj negativan uticaj delimično neutralisali učinci italijanskog i španskog tržišta (rast od 8,1 i 4,6%, respektivno).

U prvih devet meseci tekuće godine prodato je 11,7 miliona novih vozila (rast od 3,7%), kome su najviše doprineli tržišta Italije (+9,0%), Španije (+6,7%), Francuske (3,9%) i Nemačke (+2,2%).

Velika Britanija je u istom periodu zabeležila pad od 3,9%, dok su snažan doprinos rastu dale nove članice EU sa skokom prodaje od 13,8%.

Posmatrano po brendovima, VW grupa je u septembru zabeležila pad prodaje od 0,9%, ali je povećala tržišno učešće na 23,1%, dok je PSA grupa, nakon preuzimanja Opela, dostigla udeo od 15,1% (rast prodaje u septembru od 70,1%). Renault grupa je povećala septembarsku prodaju za 0,6%, dok su FCA grupa, Ford, BMW i Daimler zabeležili pad od 1,3%, 12,9%, 1,7% i 1,2%, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/ACEA, Wisebroker
Previous Od 25. oktobra na tržištu nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold
Next Ponovo otvoren stečaj u "Jugoalatu"

You might also like

Industrija 0 Comments

Philips sa 25 odsto akcija ide u inicijalnu javnu ponudu

Holandski elektronski gigant Philips najavio je danas da će 27. maja konačno izaći sa dugo očekivanom inicijalnom javnom ponudom 25 odsto svojih akcija, putem koje se nada da može prikupiti

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Tony Verheijen: EPS ima potencijal da bude regionalni igrač, ali…

Elektroprivreda Srbije ima važnu ulogu u privredi zemlje i potencijal da postane regionalni igrač, kazao je šef Svetske banke Tony Verheijen.

Društvo 1Comments

Od države 100.000 radnika čeka 300 miliona evra

Ukupno 300 miliona evra traže skoro 100.000 srpskih radnika za sve neisplaćene zarade, a koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply