Rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

Rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

Kineski izvoz i uvoz su u septembru porasli, što su, kako ocenjuje agencija AFP, odlične vesti i dolaze samo nekoliko dana pre početka kongresa Komunističke partije.

Izvoz Kine je porastao za 8,1 odsto, a uvoz za 18,7 odsto u septembru, u odnosu na rast izvoza od 5,5 odsto i rast uvoza od 13,3 odsto iz avgusta, prema podacima kineske carinske uprave.

Trgovinski suficit je iznosio 28,5 milijardi dolara u odnosu na 47 milijardi dolara iz avgusta.

“Današnji podaci govore da je ne samo jaka spoljna tražnja nastavila da podiže industrijsku aktivnost u Kini, već i da domaća tražnja ostaje snažna”, izjavio je ekonomista kompanije Kapital ekonomiks, Džulijan Evans-Pričard.

Istovremeno, kineski uvoz iz Severne Koreje je u septembru smanjen sedmi mesec zaredom, “skliznuvši” za 37,9 odsto na godišnjem nivou, jer zvanični Peking primenjuje najnovije trgovinske sankcije Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga.

Uvoz iz Severne Koreje od janura do septembra je pao za 16,7 odsto na godišnjem nivou, na 1,48 milijardi dolara, dok je izvoz u Severnu Koreju povećan za 20,9 odsto na 2,55 milijardi dolara u istom periodu.

Najnoviji trgovinski podaci su poslednja u nizu pozitivna ekonomska vest za Kinu, nakon što je Međunarodni monetarni fond, u ovonedeljnom izveštaju, povećao perspektive rasta kineske privrede na 6,8 odsto za 2017. godinu i na 6,5 odsto za 2018. godinu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Tri italijanska grada nude kuće za 1 evro, ali imaju i jedan uslov
Next Gradi se luksuzni eko-rizort na Skadarskom jezeru

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Pavle Petrović: Poluge rasta privrede na dugi rok su mala i srednja preduzeća

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je da stvarni, dinamičan i visok rast privrede presudno zavisi od malih i srednjih preduzeća.

Makroekonomija 0 Comments

OPEC očekuje pad nafte u narednom kvartalu

Uravnoteženju tržišta do kraja ove godine doprineće višak na svetskom tržištu nafte, koji bi trebao biti smanjen, saopštila je OPEC.

Tema dana 0 Comments

Erdogan: Napad na ekonomiju je poput napada na zastavu

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je aktuelna kriza nacionalne valute lire napad na tursku ekonomiju i da se ne razlikuje od napada na zastavu ili poziva

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply