Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u septembru najveći mesečni rast u ovoj godini.

Cene su porasle zbog skoka cena benzina usled poremećaja u proizvodnji nafte izazvanog uraganom Harvi u oblasti Meksičkog zaliva, ali je bazna inflacija i dalje ostala prigušena.

Američko Ministarstvo rada je objavilo danas da je indeks potrošačkih cena, glavna mera inflacije, skočio prošlog meseca za 0,5 odsto nakon rasta u avgustu od 0,4 posto, prenosi agencija Rojters.

Septembarski rast cena, najveći od januara 2017, pogurao je međugodišnju stopu inflacije na 2,2 odsto, sa nivoa od 1,9 procenata iz avgusta.

Benzin je u posmatranom mesecu poskupeo za 13,1 odsto, čineći 75 odsto ukupnog rasta potrošačkih cena.

Za razliku od benzina, ostali cenovni pritisci su bili benigni.

Cene hrane su prošlog meseca porasle za 0,1 odsto nakon sličnog povećanja u avgustu, a troškovi iznajmljivanja smeštaja su bili veći za 0,2 odsto nakon rasta od 0,4 procenta u avgustu.

Nova motorna vozila su pojeftinila za 0,4 posto, pošto su proizvođači pribegli velikim popustima kako bi eliminisali prevelike zalihe. Cene medicinskih usluga, odeće i nameštaja za domaćinstva su takođe splasnule, dok su troškovi usluga mobilne telefonije porasli za 0,4 odsto, nakon 14 meseci uzastopnog pada .

Kada se isključe volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je u septembru povećana na mesečnom nivou za svega 0,1 posto, pošto je usporio rast stanarina za iznajmljeni smeštaj, dok su cene novih motornih vozila i zdravstvenih usluga pale. U avgustu je bazna inflacija iznosila 0,2 procenta.

Na godišnjem nivou, pak, bazna inflacija je u septembru porasla za 1,7 odsto, prenosi Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Gradi se luksuzni eko-rizort na Skadarskom jezeru
Next SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na 13,8 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu ove godine iznosila 13,8 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prethodni kvartal i treći kvartal prošle godine, saopštio je u sredu

Kompanije 0 Comments

U poreskim oazama kriju se 1.600 milijardi dolara najvećih američkih kompanija

Pedeset najvećih američkih kompanija sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u offshore poreskim oazama kako bi smanjile svoje poreske obaveze u SAD, navodi se u studiji Oksfama objavljenoj danas.

Makroekonomija 0 Comments

Za mega-projekte u Kataru oko 12 milijardi evra

Ministarstvo finansija Katara saopštilo je danas da će uprkos padu prihoda od nafte i gasa, u 2017. izdvojiti 12 milijardi evra za mega-projekte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply