Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u septembru najveći mesečni rast u ovoj godini.

Cene su porasle zbog skoka cena benzina usled poremećaja u proizvodnji nafte izazvanog uraganom Harvi u oblasti Meksičkog zaliva, ali je bazna inflacija i dalje ostala prigušena.

Američko Ministarstvo rada je objavilo danas da je indeks potrošačkih cena, glavna mera inflacije, skočio prošlog meseca za 0,5 odsto nakon rasta u avgustu od 0,4 posto, prenosi agencija Rojters.

Septembarski rast cena, najveći od januara 2017, pogurao je međugodišnju stopu inflacije na 2,2 odsto, sa nivoa od 1,9 procenata iz avgusta.

Benzin je u posmatranom mesecu poskupeo za 13,1 odsto, čineći 75 odsto ukupnog rasta potrošačkih cena.

Za razliku od benzina, ostali cenovni pritisci su bili benigni.

Cene hrane su prošlog meseca porasle za 0,1 odsto nakon sličnog povećanja u avgustu, a troškovi iznajmljivanja smeštaja su bili veći za 0,2 odsto nakon rasta od 0,4 procenta u avgustu.

Nova motorna vozila su pojeftinila za 0,4 posto, pošto su proizvođači pribegli velikim popustima kako bi eliminisali prevelike zalihe. Cene medicinskih usluga, odeće i nameštaja za domaćinstva su takođe splasnule, dok su troškovi usluga mobilne telefonije porasli za 0,4 odsto, nakon 14 meseci uzastopnog pada .

Kada se isključe volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je u septembru povećana na mesečnom nivou za svega 0,1 posto, pošto je usporio rast stanarina za iznajmljeni smeštaj, dok su cene novih motornih vozila i zdravstvenih usluga pale. U avgustu je bazna inflacija iznosila 0,2 procenta.

Na godišnjem nivou, pak, bazna inflacija je u septembru porasla za 1,7 odsto, prenosi Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Gradi se luksuzni eko-rizort na Skadarskom jezeru
Next SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

ECB menja prognozu za inflaciju, evro pada

ECB se sprema da zbog slabijih cena energije na predstojećem sastanku smanji prognozu inflacije u okviru svog izveštaja o budućim prognozama, javlja “Bloomberg”.

Makroekonomija 0 Comments

MMF najavio dolazak u Atinu

Početkom sledeće nedelje tim MMF-a posetiće Atinu kako bi razgovarali o ekonomskim problemima te zemlje, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Makroekonomija 0 Comments

Španija među ekonomijama evrozone s najvećim rastom

Španija će verovatno biti među ekonomijama evrozone s najsnažnijim rastom, iako se očekuje da će njen rast usporiti u drugom tromesečju, ocenio je ekonomista u konsultantskoj kompaniji Capital Economics Stephen

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply