Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u septembru najveći mesečni rast u ovoj godini.

Cene su porasle zbog skoka cena benzina usled poremećaja u proizvodnji nafte izazvanog uraganom Harvi u oblasti Meksičkog zaliva, ali je bazna inflacija i dalje ostala prigušena.

Američko Ministarstvo rada je objavilo danas da je indeks potrošačkih cena, glavna mera inflacije, skočio prošlog meseca za 0,5 odsto nakon rasta u avgustu od 0,4 posto, prenosi agencija Rojters.

Septembarski rast cena, najveći od januara 2017, pogurao je međugodišnju stopu inflacije na 2,2 odsto, sa nivoa od 1,9 procenata iz avgusta.

Benzin je u posmatranom mesecu poskupeo za 13,1 odsto, čineći 75 odsto ukupnog rasta potrošačkih cena.

Za razliku od benzina, ostali cenovni pritisci su bili benigni.

Cene hrane su prošlog meseca porasle za 0,1 odsto nakon sličnog povećanja u avgustu, a troškovi iznajmljivanja smeštaja su bili veći za 0,2 odsto nakon rasta od 0,4 procenta u avgustu.

Nova motorna vozila su pojeftinila za 0,4 posto, pošto su proizvođači pribegli velikim popustima kako bi eliminisali prevelike zalihe. Cene medicinskih usluga, odeće i nameštaja za domaćinstva su takođe splasnule, dok su troškovi usluga mobilne telefonije porasli za 0,4 odsto, nakon 14 meseci uzastopnog pada .

Kada se isključe volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je u septembru povećana na mesečnom nivou za svega 0,1 posto, pošto je usporio rast stanarina za iznajmljeni smeštaj, dok su cene novih motornih vozila i zdravstvenih usluga pale. U avgustu je bazna inflacija iznosila 0,2 procenta.

Na godišnjem nivou, pak, bazna inflacija je u septembru porasla za 1,7 odsto, prenosi Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Gradi se luksuzni eko-rizort na Skadarskom jezeru
Next SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Indija: Velike ekonomske reforme donele rast od 6,3 odsto

Indijska privreda zabeležila je u trećem tromesečju rast od 6,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Najvažnije vesti 0 Comments

Aleksandar Vučić: Javni dug Srbije do kraja godine manji od 52 odsto BDP

Srbija je najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, što je konstatovano i u izveštaju EK, i to mora da pohvali svako, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će

Makroekonomija 0 Comments

Svetski privredni rast u usponu, ali ponovo preti dužnička kriza

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018., ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply