Marko Čadež: Investicije američkih kompanija 4 milijarde dolara

Marko Čadež: Investicije američkih kompanija 4 milijarde dolara

Američke kompanije investirale su četiri milijarde dolara u Srbiju jer je naša zemlja postala poželjna i stabilna investiciona destinacija a preko Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija ima pristup na tržište od preko milijardu ljudi, istakao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež je na konferenciji “Trade Winds” u PKS-u, na susretu sa privredno-političkom delegacijom Savezne države Merilend iz SAD rekao i da je zaštita životne sredine uz IT, farmaceutsku, auto-industriju novo polje potencijalne saradnje i oblast u kojoj se očekuje novi talas američkih ulaganja u Srbiji.

“Američkih investitora u Srbiji je iz godine u godinu sve više i njihov doprinos kroz proizvodnju, izvoz i zapošljavanje je sve veći. Prema američkim izvorima, ukupna ulaganja kompanija iz Amerike u Srbiji iznosi gotovo četiri milijarde dolara”, naglasio je Čadež obraćajući se privrednicima iz SAD i Srbije.

Na skupu u PKS-u prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, naglasio je na skupu da će SAD i dalje graditi, kako je rekao, dobre odnose sa Srbijom ne samo u oblasti ulaganja već i bilateralnih odnosa kao i u rastući sektor usluga.

“To je nešto na čemu ćemo graditi naše partnerstvo”, istakao je Skot i pojasnio da SAD žele da budu među 10 najbitnijih partnera Srbiji.

Takođe, Skot je podsetio da je samo prošle godine trgovinska razmena iznosila 500 miliona dolara sa našom zemljom.

Na skupu je predstavio nekoliko međunarodnih kompanija iz Amerike čiji su predstavnici prisutni u Srbiji i koji će u narednim danima imati sastanke sa srpskim privrednicima.

“Naše partnerstvo pomaže da se zapošljavaju ljudi kako u Americi tako i u Srbiji i to je vin-vin situacija”, rekao je Skat.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je na skupu da je ulaganje u ovaj sektor u Srbiji veoma značajan i da su očekivane i neophodne investicije oko 14 milijardi dolara.

Objasnio je da će se proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno nastaviti u narednom periodu i to pre svega u sektorima upravljanja otpadom i u sektoru energetske efikasnosti.

“Svako ko dođe u Srbiju, investira i u ceo region. Srbija svojom politikom i ekonomskom politikom koju vodi, otvara vrata u čitavom okruženju”, naglasio je Trivan.

Dodao je da će se investiranjem u ovu oblast otvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta.

“Trade Winds” je najveća godišnja trgovinska misija vlade SAD koja ima za cilj da kompanije iz SAD upozna sa potencijalnom saradnjom sa drugim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Jedinstvo iz Sevojna steklo 3,3% sopstvenih akcija
Next Rusija pušta u promet sopstvenu kriptovalutu — kriptorublju

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Dušan Vujović: Moguć i veći rast BDP-a od 3,5 odsto

Sve zemlje regiona manje-više ostvarile su pozitivan ekonomski rast i okreću se digitalnoj ekonomiji zarad bržeg rasta – ocenjeno je na tradicionalnom godišnjem susretu bankara i investitora u Beču.

Kompanije 0 Comments

Kostić kupio još 7,8 odsto akcija aerodroma Portorož

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 odsto svojih akcija u Aerodromu Portorož, posle čega ukupan Kostićev udeo iznosi

Makroekonomija 0 Comments

Srbija: U prvih šest meseci povećan izvoz i uvoz u odnosu na 2015.

Od januara do jula ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosi 17,59 milijardi evra, što je porast od 6,8 odsto u odnosu na isti period 2015., saopštio je Republički zavod za

1 Comment

  1. ljubica
    November 28, 13:28 Reply
    Nisu Amerikanci ulozili ni jednog jedinog cvonjka u zemlju Srbiju. Samo ste je razrusili i naneli stetu od preko 100 milijardi. A ljudski zivoti ukljucujuci i mali Milicu nemaju cenu. Sve pare na koje se pozivate ste dali svojim pulenima istina nasim drzavljanima , a izvuli ste visestruku dobit.

Leave a Reply