Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je veliki promet od 452,9 miliona RSD (3,8 miliona EUR), pre svega zahvaljujući aktivnosti na državnim obveznicama.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je neveliki pad od 0,1% na 727,2 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je skočio 2,3% na 1.980 RSD uz promet od 19,8 miliona RSD. Današnji veliki promet ostvaren je u samo jednoj transakciji. Od početka godine akcije Metalca beleže rast od 17,4%, nadmašivši kretanje indeksne korpe za oko 16 procentnih poena. Nafna industrija Srbije (NIIS) je neznatno oslabila na 684 RSD uz promet od 1,8 miliona RSD, dok se Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO), uz solidnu tražnju i promet od 0,2 miliona RSD, zadržao na 1.360 RSD. Energoprojekt holding (ENHL) i Sojaprotein (SJPT) su zabeležili minorne promete uz pad cene od 0,7 i 0,9%, respektivno. Posle dužeg vremena, nešto opipljiviji promet registrovao je Alfa plam (ALFA) koji je pao 0,7% na 35.260 RSD uz trgovanje od 1,8 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) se spustio 0,8% na 12.500 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) pala 0,6% na 1.885 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Dinarska obveznica RSO16134, koja dospeva na naplatu 22. februara 2019. godine, zabeležila je promet od 428 miliona RSD uz postignuti prinos od 3,57%.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker
Previous Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?
Next Produktna berza: Rast cene kukuruza uticaće na rast cena ostalih žitarica

You might also like

Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je protekle nedelje blago oslabio, ali je i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih 14 godina.

Najvažnije vesti 2 Comments

Kako trgovati zlatom iz Srbije?

Kamate na deviznu šednju u mnogim bankama svedene su na nulu, ili su čak negativne, a trgovanje akcijama rizično je i komplikovano za obične građane.

Beogradska berza: NIS u fokusu invesitora

Na domaćem tržistu akcija je prvog trgovačkog dana u nedelji samo naftna industrija Srbije zabeležila značajniji promet.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply