Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je veliki promet od 452,9 miliona RSD (3,8 miliona EUR), pre svega zahvaljujući aktivnosti na državnim obveznicama.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je neveliki pad od 0,1% na 727,2 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je skočio 2,3% na 1.980 RSD uz promet od 19,8 miliona RSD. Današnji veliki promet ostvaren je u samo jednoj transakciji. Od početka godine akcije Metalca beleže rast od 17,4%, nadmašivši kretanje indeksne korpe za oko 16 procentnih poena. Nafna industrija Srbije (NIIS) je neznatno oslabila na 684 RSD uz promet od 1,8 miliona RSD, dok se Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO), uz solidnu tražnju i promet od 0,2 miliona RSD, zadržao na 1.360 RSD. Energoprojekt holding (ENHL) i Sojaprotein (SJPT) su zabeležili minorne promete uz pad cene od 0,7 i 0,9%, respektivno. Posle dužeg vremena, nešto opipljiviji promet registrovao je Alfa plam (ALFA) koji je pao 0,7% na 35.260 RSD uz trgovanje od 1,8 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) se spustio 0,8% na 12.500 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) pala 0,6% na 1.885 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Dinarska obveznica RSO16134, koja dospeva na naplatu 22. februara 2019. godine, zabeležila je promet od 428 miliona RSD uz postignuti prinos od 3,57%.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker
Previous Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?
Next Produktna berza: Rast cene kukuruza uticaće na rast cena ostalih žitarica

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi zabeležili skok

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i uverenju ulagača da američka centralna banka neće ove godine povećati kamate.

Beogradska berza: Pad indeksa na početku nedelje, obveznice podigle promet

Jučerašnji trgovački dan doneo je odličan promet na tržištu, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama.

Snažan rast cena nafte, Putin veruje da će biti postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje

Cene nafte u ponedeljak su snažno porasle podstaknute izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da će njegova zemlja podržati dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte, te da će takav dogovor “najverovatnije” biti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply