Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 10,6 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210% i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve u septembru su za 358,0 miliona EUR više nego na kraju prethodnog meseca. Devizne rezerve u septembru su, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija NBS-a kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona EUR).

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona EUR), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 milion EUR), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona EUR).

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona EUR).

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker, NBS
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u septembru 3,2 odsto
Next Erdogan obećao Srbiji jeftine kredite preko Exim banke

You might also like

Kompanije 0 Comments

Britanski IWS gradi fabriku u Ćupriji

Britanska kompanija IWS dolazi u Ćupriju gde će u narednom periodu uložiti novac u izgradnju hemijske fabrike za proizvodnju sredstava koja se koriste za prečišćavanje voda.

Kompanije 0 Comments

“Royal Bank of Scotland” gasi 40 odsto IT radnih mesta

Finansijska grupacija “Royal Bank of Scotland” obavestila je zaposlene o ukidanju još 40 odsto IT radnih mesta u filijali banke u Londonu do 2020. godine, saopštila jw britanska sindikalna organizacija

Netflix: Raste broj pretplatnika, akcije porasle za više od 10 odsto

Netflix je danas saopštio da se broj njihovih pretplatnika povećao više nego što je to bilo očekivano, a da prelazi 100 miliona pretplatnika širom sveta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply