Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 10,6 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210% i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve u septembru su za 358,0 miliona EUR više nego na kraju prethodnog meseca. Devizne rezerve u septembru su, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija NBS-a kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona EUR).

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona EUR), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 milion EUR), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona EUR).

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona EUR).

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker, NBS
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u septembru 3,2 odsto
Next Erdogan obećao Srbiji jeftine kredite preko Exim banke

You might also like

Kompanije 0 Comments

Snap za patent platio 7,7 miliona dolara

Prema neimenovanim izvorima, Moshe Hogeg, jedan od suosnivača propalog Instagramovog konkurenta, aplikacije Mobli, prodao je jedan od svojih patenata kompaniji Snap (koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat) za iznos od

Industrija 1Comments

Rusi u Vranju: Posao u fabrici za 1.000 radnika

Predstavnici ruske kompanije za proizvodnju tapaciranog nameštaja “Mnogo Mebeli” postigli su načelni sporazum sa lokalnim vlastima o otvaranju fabrike u Vranju.

Kompanije 0 Comments

Apple postao prva kompanija koja vredi 800 milijardi dolara

Američki IT gigant Apple upravo je srušio sopstveni rekord i postao prva kompanija čija je vrednost 800 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply