Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 10,6 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210% i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve u septembru su za 358,0 miliona EUR više nego na kraju prethodnog meseca. Devizne rezerve u septembru su, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija NBS-a kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona EUR).

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona EUR), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 milion EUR), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona EUR).

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona EUR).

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker, NBS
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u septembru 3,2 odsto
Next Erdogan obećao Srbiji jeftine kredite preko Exim banke

You might also like

Banke i finansije 2 Comments

Skupština AIK banke odobrila prinudan otkup akcija

Vanredna skupština akcionara AIK banke, održana u petak, 25. marta, usvojila je tačku dnevnog reda koja se odnosi na prinudan otkup akcija od manjinskih akcionara.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Lukoil prodaje rafinerije u Evropi

Lukoil bi mogao prodati aktive u Evropi, pod pritiskom vlasti iz pojedinih članica Evropske unije izjavio je direktor ruske naftne kompanije Vagit Alekperov u intervjuu za televiziju RBC.

Turizam 0 Comments

Swisslion Takovo otvorio hotel SL Industry u Trebinju

Hotel SL Industry kompanije Swisslion Takovo sinoć je svečano otvorio predsednik poslovnog sistema Rodoljub Drašković, prenosi portal Radio Trebinje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply