Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve NBS-a na kraju septembra 10,6 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 10,6 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210% i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve u septembru su za 358,0 miliona EUR više nego na kraju prethodnog meseca. Devizne rezerve u septembru su, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija NBS-a kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona EUR).

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona EUR), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 milion EUR), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona EUR).

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona EUR).

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker, NBS
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u septembru 3,2 odsto
Next Erdogan obećao Srbiji jeftine kredite preko Exim banke

You might also like

Berza 1Comments

Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Većinski vlasnik akcija AIK banke, MK Group, izvršila je prinudni otkup udela manjinskih akcionara. Način otkupa i ponašanje sudova izazvali su kritike malih akcionara te finansijske institucije.

Prehrambena industrija 0 Comments

KFC potvrdio dolazak u Sloveniju

Lanac brze hrane Kentucky Fried Chicken (KFC) potvrdio je otvaranje prvih restorana u Sloveniji.

Kompanije 0 Comments

Huawei: Prodaja telefona u 2017. godini porasla za više od 50 odsto

Kompanija Huawei Consumer Business Group je objavila da je tokom prvog kvartala 2017. godine prodala 34,55 miliona pametnih telefona, što predstavlja povećanje od 21,6% u odnosu na prethodnu godinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply