Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara.

Očigledno je da neće sve ove kriptovalute “preživeti”, jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom da smo sada tek na početku. Možemo uporediti ovaj novi svet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere.

foto: Freeformers

foto: Freeformers

Baš kao što je taj period imao svoje pobednike i gubitnike, tako ćemo i za par godina imati pobednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta.

Iako Bitcoin i Ethereum trenutno vode, ove dve valute ne moraju izaći kao pobednici. Naime, pre 20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput “AOL-a” i “Yahoo!-a” dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje da li to kriptovalute “ubijaju” zlato? Da li bi cena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitcoin?

Međutim, obe ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitcoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obe aktive su anonimne, a snabdevanje ograničeno.

Foto:CNBC

Foto:CNBC

Ipak, kriptovalute nikada neće zameniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

  • Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.
  • Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.
  • Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvek nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitcoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitcoin zabeleži rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih neverovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno beleže, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.

Izvor: GdeInvestirati/Capital, Forbes
Previous Pad akcija JP Morgan-a nakon objave rezultata
Next Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Banini u martu na prodaji, zainteresovano više kupaca

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je odluku da se imovina fabrike konditorskih proizvoda “Banini” iz Kikinde 23. marta ponudi na prodaju po početnoj ceni od 15 miliona evra.

Makroekonomija 0 Comments

Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srbija je prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je istorijski maksimum, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Najvažnije vesti 0 Comments

Rohani smiruje Irance: Kurs stranih valuta neće dalje rasti

Vlada će uraditi sve kako bi zaštitila stabilnost tržišta (valuta), uveravao je Irance u nedelju predsednik vlade Hasan Rohani.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply