Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara.

Očigledno je da neće sve ove kriptovalute “preživeti”, jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom da smo sada tek na početku. Možemo uporediti ovaj novi svet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere.

foto: Freeformers

foto: Freeformers

Baš kao što je taj period imao svoje pobednike i gubitnike, tako ćemo i za par godina imati pobednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta.

Iako Bitcoin i Ethereum trenutno vode, ove dve valute ne moraju izaći kao pobednici. Naime, pre 20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput “AOL-a” i “Yahoo!-a” dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje da li to kriptovalute “ubijaju” zlato? Da li bi cena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitcoin?

Međutim, obe ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitcoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obe aktive su anonimne, a snabdevanje ograničeno.

Foto:CNBC

Foto:CNBC

Ipak, kriptovalute nikada neće zameniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

  • Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.
  • Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.
  • Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvek nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitcoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitcoin zabeleži rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih neverovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno beleže, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.

Izvor: GdeInvestirati/Capital, Forbes
Previous Pad akcija JP Morgan-a nakon objave rezultata
Next Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Metalac u fokusu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte porasla više od 2 odsto nakon izveštaja OPEC-a

Cene nafte porasle su u utorak više od 2 odsto nakon mesečnog izveštaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u kojem se predviđa rast potražnje i manji obim proizvodnje u narednoj

Društvo 0 Comments

Nebojša Savić: Srbija se sve više približava najstabilnijim privredama u svetu

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da od 2013. više nije vest da je inflacija pod kontrolom, da su cene stabilne i da imamo monetarnu stabilnost i

Evropske berze: Skok finansijskog sektora, pad rudarskog

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi stagniraju, pri čemu su cene akcija u finansijskom sektoru porasle, a u rudarskom pale.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply