Kina gomila devizne rezerve

Kina gomila devizne rezerve

Devizne rezerve Kine su u septembru blago porasle osmi mesec zaredom, jer stroži propisi i jak juan i dalje destimulišu odliv kapitala.

Devizne rezerve Kine su prošlog mjeseca porasle za 17 milijardi dolara na 3.109 milijardi dolara, posle skoka od 10,5 milijardi dolara u avgustu, pokazali su podaci centralne banke Kine, prenosi Reuters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija očekivali su rast rezervi za osam milijardi dolara.

To je prvi osmomesečni rast kineskih rezervi od juna 2014. godine, koje su trenutno na najvišem nivou od oktobra prošle godine.

Kina je pooštrila propise o iznošenju kapitala iz zemlje u poslednjih nekoliko meseci u nastojanju da podrži domaću valutu juan i zaustavi pad deviznih rezervi.

Prošle godine, Peking je potrošio skoro 320 milijardi dolara rezervi na podršku nacionalnoj valuti, ali je juan uprkos tome oslabio oko 6,5 odsto prema rastućem dolaru, što je njegov najveći godišnji pad od 1994. godine.

Vrednost kineskih zlatnih rezervi je pala na 76 milijardi dolara krajem septembra, sa nivoa od 77,70 milijardi dolara krajem avgusta, prema podacima Narodne banke Kine, navodi britanska agencija.

Izvor: Gde Investirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima u 10 godina
Next MMF potvrdio procenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Zaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla na najviši nivo u poslednjih 10 meseci

Sjedinjene Države su u junu otvorile 287.000 novih radnih mesta, što je iznad očekivanja analitičara i snažan rast u odnosu na razočaravajući broj zaposlenih u maju.

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije smanjen na 24,9 milijardi evra

Javni dug države u prva tri meseca ove godine smanjen je za oko 300 miliona evra, pokazali su preliminarni podaci o stanju duga opšte države na kraju marta, navedeno je

Makroekonomija 0 Comments

Funta pogurala rast industrijske proizvodnje u Velikoj Britaniji

Industrijska proizvodnja u Britaniji porasla je u septembru peti mesec zaredom, jer je pad funte učinio domaće proizvode konkurentnijim, piše britanski Gardijan. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply