Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima u 10 godina

Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima u 10 godina

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija dostigle najviše nivoe u 10 godina jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je dolar oslabio prema evru.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u plusu 0,3 %, dok su cene akcija u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,6 %.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 0,5 % i dostigao najviši nivo od decembra 2007. godine.

Dobro raspoloženje na azijskim tržištima zahvaljuje se jučerašnjem rastu cena akcija na Wall Streetu, nakon dva dana pada, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Pozitivno na tržište utiče i povećanje procene rasta globalne ekonomije u ovoj i idućoj godini od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Najveći pokretač globalnih tržišta je američka ekonomija, a podaci pokazuju da je ono u dobroj formi. Pokazuje se, takođe, da i Kina raste više nego što su mnogi očekivali. Stoga su ulagači skloniji riziku, pa se sredstva iz obvezničkih fondova prelivaju u dioničke”, kaže Hugh Dive, direktor u fondu Atlas Funds Management.

Zbog toga su ulagači zanemarili nove napetosti između SAD-a i Severne Koreje, kao i nedostatak napretka u procesu uvođenja porezne reforme koju je predložio predsednik SAD-a Donald Trump i kojom bi se smanjilo porezno opterećenja građana i kompanija.

Podršku tržištima pruža i rast cena nafte jer se ulagači nadaju daljim potezima najvećih svetskih proizvođača u smeru smanjenja jaza između velike ponude i manje potražnje.

Nakon jučerašnjeg skoka za gotovo 2 %, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla za 12 centi, na 51,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 7 centi, na 56,70 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio prema korpi valuta treći dan zaredom jer ulagače zabrinjava nedostatak napretka u uvođenju porezne reforme u SAD-u i neizvesnost tko će zameniti Janet Yellen, kojoj mandat ističe u februaru, na čelu američke centralne banke.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo na 93,31 bod, dok je juče u ovo doba iznosio 93,56 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112,70 jena, kao i juče u ovo doba.

No, američka valuta oslabila je u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1805 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1770 dolara.

Izvor: Gde Investirati / Hina
Previous Wall Street: Dow Jonesna novom rekordu
Next Kina gomila devizne rezerve

You might also like

Beogradska berza: Blagi pad indeksa drugi dan zaredom

Beogradsko tržište akcija i danas je zabeležilo blagi pad vrednosti. Zahvaljujući državnim obveznicama promet je, za razliku od juče, bio solidan.

Berza 1Comments

Svetske berze: Bazni metali u središtu pažnje, bakar na najvišem nivou u poslednjih 20 meseci

Cene bakra su porasle na najviši nivo u poslednjih 20 meseci nakon što je kompanija BHP Billiton objavila da će zbog štrajka radnika biti zaustavljena proizvodnja u njezinom najvećem rudniku

Evropske berze: Indeksi porasli više od 3 odsto, nafta opet iznad 50 dolara, zlato u minusu

Cene akcija na evropskim berzama u ponedeljak su snažno porasle podržane rezultatima anketa koje su pokazale da većina građana Velike Britanije ne želi napustiti Evropsku uniju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply