Aktivnost u kineskom uslužnom sektoru najslabija od decembra 2015.

Aktivnost u kineskom uslužnom sektoru najslabija od decembra 2015.

Poslovna aktivnost u kineskom uslužnom sektoru porasla je najslabijom stopom tokom septembra u poslednjih 21 mesec, pokazuje Caixin/Markit-ov pregled.

Ovaj pregled se uglavnom fokusira na mala i srednja preduzeća koja državna statistika obično ne obuhvata.

Ovaj izveštaj je u velikoj suprotnosti sa zvaničnom statistikom koja je pokazala da je uslužni sektor u ovoj drugoj po veličini svetskoj ekonomiji porastao tokom septembra najbrže u poslednje tri godine.

Caixin/Markit-ov PMI pokazatelj pao je u septembru na 50,6 poena, što je njegov najniži nivo od decembra 2015. godine i generalno jedan od najlošijih rezultata otkada je započeto merenje u 2005. godini. Nivo iznad 50 predstavlja rast u sektoru, dok svako merenje ispod ove granice ukazuje na kontrakciju. Ovaj indeks je u avgustu dostigao tromesečni maksimum od 52,7 poena. Caixin-ov kompozitni indeks, koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor, u septembru je pao na 51,4 sa 52,4 poena u avgustu, što je njegov najniži nivo od juna.

Kineska ekonomija, koja je na dobrom putu da ove godine ostvari rast veći od projektovanih 6,9%, računa sve više na rast usluga, posebno onih u finansijskom i IT sektoru koje nose veću dodatu vrednost, kako bi smanjila preveliku zavisnost od teške industrije i investicija.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Američka tržišta u minusu u iščekivanju kvartalnih rezultata
Next Šteta od suše u Srbiji 1 mlrd evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

Veliki gubitak naterao predsedinka kompanije Toshiba da podnese ostavku

Predsednik kompanije Toshiba, Shigenori Shiga, podneo je ostavku samo nekoliko sati nakon što je kompanija bila prisiljena da odloži otkrivanje detalja o gubitku više od milijardu dolara.

Prehrambena industrija 0 Comments

McDonald’s na sudu zaštitio prefikse “Mc” i “Mac”

Američki lanac restorana McDonald’s pred Evropskim sudom pravde je dobio spor oko korišćenja naziva “Mc” i “Mac” prilikom prodaje hrane i pića, čime će drugim kompanijama biti zabranjena upotreba tog termina.

Kompanije 0 Comments

Tonu akcije kompanije Air France

Veliki pad akcija od 14 odsto najava je novih problema za francusku aviokompaniju Air France kojoj preti potpuni raspad nakon 15 dana štrajka, ostavke izvršnog direktora Jean-Marca Janaillaca i izjave francuskog ministra

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply