Aktivnost u kineskom uslužnom sektoru najslabija od decembra 2015.

Aktivnost u kineskom uslužnom sektoru najslabija od decembra 2015.

Poslovna aktivnost u kineskom uslužnom sektoru porasla je najslabijom stopom tokom septembra u poslednjih 21 mesec, pokazuje Caixin/Markit-ov pregled.

Ovaj pregled se uglavnom fokusira na mala i srednja preduzeća koja državna statistika obično ne obuhvata.

Ovaj izveštaj je u velikoj suprotnosti sa zvaničnom statistikom koja je pokazala da je uslužni sektor u ovoj drugoj po veličini svetskoj ekonomiji porastao tokom septembra najbrže u poslednje tri godine.

Caixin/Markit-ov PMI pokazatelj pao je u septembru na 50,6 poena, što je njegov najniži nivo od decembra 2015. godine i generalno jedan od najlošijih rezultata otkada je započeto merenje u 2005. godini. Nivo iznad 50 predstavlja rast u sektoru, dok svako merenje ispod ove granice ukazuje na kontrakciju. Ovaj indeks je u avgustu dostigao tromesečni maksimum od 52,7 poena. Caixin-ov kompozitni indeks, koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor, u septembru je pao na 51,4 sa 52,4 poena u avgustu, što je njegov najniži nivo od juna.

Kineska ekonomija, koja je na dobrom putu da ove godine ostvari rast veći od projektovanih 6,9%, računa sve više na rast usluga, posebno onih u finansijskom i IT sektoru koje nose veću dodatu vrednost, kako bi smanjila preveliku zavisnost od teške industrije i investicija.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Američka tržišta u minusu u iščekivanju kvartalnih rezultata
Next Šteta od suše u Srbiji 1 mlrd evra

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

Inspektori su dobili nalog da izvrše kontole u svim mlekarama koje su bile na spisku onih u kojima se prodaje mleko neispravnog kvaliteta, a bilo koja odstupanja biće sankcionisana, izjavio

Apple bi od Pokemona mogao da zaradi 3 milijarde dolara

U narednih godinu do dve, elektronski gigant Apple bi mogao da inkasira tri milijarde dolara od ludnice koja vlada za igricom Pokemon Go, jer igrači kupuju novčiće “PokeCoins” u Appleovoj online

Industrija 0 Comments

Don Don otvara proizvodni pogon u Zaječaru , investicija vredna 500.000 evra

Kompanija Don Don, koja sе bavi proizvodnjom hlеba i pеciva, planira da otvori proizvodni pogon u Zajеčaru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply