Radnicima Galenike možda i 500 evra otpremnine

Radnicima Galenike možda i 500 evra otpremnine

Do 12. oktobra jedine dve kompanije koje su dostavile ponudu na tenderu za otkup 93,7 odsto kapitala Galenike trebalo bi da isprave nedostatke iz prijavne dokumentacije, nakon čega bi do kraja naredne nedelje moglo da se pređe na otvaranje finansijskog dela u ovom poslu.

Ukoliko obe, i švajcarski Amikus i brazilski EMS uspeju da isprave manjkavosti, u sindikatu procenjuju da će se postupak prodaje nadalje nastaviti licitacijom, a ako samo jedna to učini, biće proglašena pobednikom i sa njom će država ući u pregovore – objašnjava za Danas Zoran Pantelić, predsednik UGS Nezavisnost u Galenici.

On nije komentarisao saznanje lista “Danas” da je jedan od potencijalnih kupaca u ponudi predvideo za 50 odsto veći iznos socijalnog programa, odnosno umesto da državni deo od 200 evra dopuni sa još toliko, predvideo je da udeo budućeg vlasnika bude još 300, pa bi ukupan iznos za viškove zaposlenih bio 500 evra po godini staža. Pantelić kaže da su takve informacije verovatno poznate ministarstvu i poslovodstvu, ali da oni sindikatima kažu daleko manje nego što sami znaju.

– Mi ne razmišljamo previše o otpremnini, jer poenta je u investicionom programu na koji će država da obaveže kupca. To koliko je on spreman da uloži u opremu, nove proizvode i da razvija posao, govori o njegovoj ozbiljnosti i mi ćemo kao sindikat na tome insistirati. Naravno, i na tome da čitav proces prođe transparentno, da ne bude sumnji jer je tokom prethodnih 20 godina Galeniku pratilo previše afera – kaže Pantelić.

On dodaje da sindikatima nije bitno koja će kompanija da im bude vlasnik ako je pobeda na tenderu “čista”, jer bilo ko da dođe nastavlja se posao oko usklađivanja kolektivnog ugovora. Tvrdi i da je pre toga država dužna da uradi svoj deo posla.

– U ministarstvu nam je obećano da će pre sklapanja ugovora sa novim vlasnikom rešiti problem zaostalih dugova radnicima po kolektivnom ugovoru i za neke neuplaćene doprinose. Ne bi bilo dobro da se taj teret prebaci na kupca i da umesto pregovora koji će trasirati saradnju ubuduće, pregovaramo oko starih problema – ističe Pantelić.

On podseća i da je pre raspisivanja tendera, sindikat fabrike prihvatio da organizuje prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak po socijalnom programu, za koji se opredelilo oko 250 ljudi.

– Novog vlasnika fabrika će dočekati sa 1.150 zaposlenih. Za socijalni program koji smo sami sproveli, uspeli smo da obezbedimo 400 evra po godini staža, i to je država dala 200 koliko je određeno zakonom, a mi smo u pregovorima uspeli da se izborimo da još toliko doda kupac, što je dogovor postignut pre raspisivanja tendera i sa čim su učesnici bili upoznati. Ipak, ministarstvo smatra, iz dosadašnjih razgovorima sa zainteresovanim učesnicima, da njima odgovara fabrika sa oko 900 zaposlenih, pa verujem da će pobednik po preuzimanju utvrditi tehnološke viškove oko čije otpremnine će ići pregovori sa sindikatima – zaključuje sindikalni lider Galenike.

Soros odustao

Nekoliko godina se spekulisalo da je američki biznismen George Soros zainteresovan za Galeniku, tvrdilo se i da je preko svog fonda Kvantum stratedžik partners LTD još na ranijim tenderima slao pismo zainteresovanosti, a očekivalo se da će to učiniti i po poslednjem javnom pozivu. Međutim, to interesovanje je izgleda splasnulo nakon što se Soros susreo sa Vučićem tokom njegovog boravka u SAD.

Izvor: Gde Investirati/Danas
Previous Velike španske banke napuštaju Kataloniju
Next Beograd je u avgustu posetilo preko 100.000 turista

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Tigar AD Pirot prodaje deo imovine

Tigar AD Pirot, oglasio je na osnovu pravnosnažnog UPPR-a od 1. juna 2015. godine, prodaju dela imovine koja nije neophodna za core business.

Apple: Prihodi skočili 16 odsto, dobit podignuta 25 odsto

Apple je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 odsto veće nego godinu dana pre, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosečne cene

Industrija 0 Comments

Skupština Goše odobrila dividendu od 205 dinara po akciji

Skupština akcionara Goše Montaže, održana 11. juna, usvojila je finansijske izveštaje za prošlu godinu i donela odluku o raspodeli dobiti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply