Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, čime je okončan njihov niz rekordnih nivoa, nakon što je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD-u pao po prvi put u sedam godina.

Dow Jones oslabio je 0,01 %, na 22.773 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 %, na 2.549 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,07 %, na 6.590 bodova.

Nakon što je S&P 500 šest dana zaredom dostizao rekorde nivoe, a Dow Jones četiri dana, juče je njihov niz rekorda okončan jer je na tržištu zavladao oprez nakon neočekivano loših pokazatelja s tržišta rada.

Doduše, analitičari su očekivali da će zbog uragana Harvey i Irma u septembru biti poremećaja na tržištu rada, stoga su procenjivali da je broj zaposlenih porastao za oko 90.0000, znatno manje nego pre mesec dana.

Međutim, izveštaj vlade je pokazao da je broj zaposlenih smanjen po prvi put od septembra 2010. godine, za 33.000.

“Neverovatno je koliko je američko tržište akcija otporno, s obzirom da je raslo i kad nije bilo vesti i kad su vesti bile loše. Ovo je sad bio logičan pomak za nelogično tržište akcija”, kaže Jack Dollaride, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Ulagače je juče pokolebala i vest da bi Severna Koreja mogla tokom vikenda da ispali još jednu raketu, što bi ponovo moglo ojačati geopolitičke napetosti između te izolovane zemlje i SAD-a.

Najviše su juče pale, prosečno 0,8 %, cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte za više od 2 % jer se ulagači plaše da bi ponuda ‘crnog zlata’ ponovo mogla porasti.

I dok su S&P 500 i Dow Jones blago pali, Nasdaq indeks porastao je juče deveti dan zaredom i dostigao nov rekordni nivo.

U celoj protekloj nedelji Dow Jones je porastao 1,6 %, dok je S&P 500 osvojio 1,2, a Nasdaq indeks 1,5 %.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,09 %, 12.955 bodova, a pariski CAC 0,36 %, na 5.359 bodova. Londonski FTSE ojačao je 0,20 %, na 7.522 boda.

Izvor: Gde Investirati/Hina
Previous Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca
Next Legalizovano više od 100.000 objekata u Srbiji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Najnoviji loši ekonomski podaci, uključujući i negativan rast BDP-a u trećem kvartalu kao i novogodišnji teroristički napad u Istambulu. spustili su vrednost turske valute na novi rekordno nizak nivo prema

Svetske berze 0 Comments

Novi rekordi na Wall Streetu, čeka se porezna reforma

Na Wall Streetu su u ponedeljak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer ulagači veruju da će Kongres ove nedelje prihvatiti poreznu reformu, što bi moglo dodatno podržati tržište akcija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply