Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca

Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca

Vlada je utvrdila mere za suzbijanje sive ekonomije u 2018. godini koje predviđaju i zapošljavanje 160 poreskih policajaca, ali i specijalizaciju 50 sudija za vođenje sporova u ovoj oblasti, saznaje dnevni list Blic.

To znači da će država dodatno pojačati kontrolne mehanizme kako bi se smanjilo nelegalno poslovanje zbog kojeg Srbija dnevno gubi osam miliona evra.

Tako stoji u zaključku Vlade o sprovođenju akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi njeno učešće u BDP trebalo smanjiti sa prošlogodišnjih 30,1 na 26,7 odsto. Da bi se ovako visok cilj realizovao mora da se reorganizuje mreža Poreske uprave, ali i da se sve institucije koje imaju kontrolnu funkciju povežu u jedinstven sistem.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da je pojačavanje sveukupnog nadzora nad tokovima sive ekonomije nužnost jer u protivnom rezultati postignuti u fiskalnoj konsolidaciji mogu da budu dovedeni u pitanje.

U prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da se uposli 160 poreskih policajaca, a za pedesetak već zaposlenih biće organizovana posebna obuka. Naime, jačanje kadrovskih kapaciteta Poreske uprave je ključ za otkrivanje nelegalnog poslovanja jer se pokazalo da su efekti zapošljavanje 100 inspektora ove godine veliki.

Procenjuje se da će se njihovim angažovanjem do kraja godine siva ekonomija smanjiti za dva odsto u odnosu na 2016. Drugim rečima, državi se to višestruko isplatilo, a novac za novo zapošljavanje će biti projektovan budžetom za 2018, objašnjava sagovornik Blica.

On dodaje da je analizom Koordinacionog tela utvrđeno da samo jačanje poreske policije nije dovoljno. Poreski policajci nemaju adekvatnu podršku u sudovima jer specifičnost ovih krivičnih dela traži specijalizaciju sudija.

Praksa je pokazala da nedovoljno poznavanje ove oblasti produžava krivične procese. Zato je kao posebna mera utvrđena edukacija 50 sudija specijalizovanih za procese iz sive ekonomije. Drugim rečima, Vlada ima nameru da se ovim mehanizmima ozbiljno uhvati u koštac sa rak-ranom srpske ekonomije.

Ali, pored represivnih mera, predviđene su i podsticajne koje će znatno rasteretiti privredu, kao što je smanjenje parafiskalnih nameta, ali i poreska oslobađanja u prvoj godini poslovanja kako bi se povećao broj subjekta u legalnim vodama. Država stvara ambijent za legalno poslovanje i zato će ono nelegalno drastično kažnjavati, kaže isti izvor.

U Vladi niko nije hteo da komentariše ova saznanja, samo je rečeno da je donet zaključak kojim su definisane mere za suzbijanje sive ekonomije. Ipak, u Koordinacionom telu je potvrđeno da će se pojačati kadrovski kapaciteti.

Izvor: Gde Investirati/Blic
Previous Produktna berza: Blagi rast cena soje
Next Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

You might also like

Društvo 0 Comments

Izbori u Srbiji: Otvorena biračka mesta

Jutros u sedam sati ujutro otvorena su biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima .

Društvo 0 Comments

I do 1000 dinara za pregled u Domu zdravlja

Pregled lekara opšte medicine u domu zdravlja za građane kojima nisu overene zdravstvene knjižice košta 350 dinara.

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Iduće godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svi segmentima a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply