Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca

Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca

Vlada je utvrdila mere za suzbijanje sive ekonomije u 2018. godini koje predviđaju i zapošljavanje 160 poreskih policajaca, ali i specijalizaciju 50 sudija za vođenje sporova u ovoj oblasti, saznaje dnevni list Blic.

To znači da će država dodatno pojačati kontrolne mehanizme kako bi se smanjilo nelegalno poslovanje zbog kojeg Srbija dnevno gubi osam miliona evra.

Tako stoji u zaključku Vlade o sprovođenju akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi njeno učešće u BDP trebalo smanjiti sa prošlogodišnjih 30,1 na 26,7 odsto. Da bi se ovako visok cilj realizovao mora da se reorganizuje mreža Poreske uprave, ali i da se sve institucije koje imaju kontrolnu funkciju povežu u jedinstven sistem.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da je pojačavanje sveukupnog nadzora nad tokovima sive ekonomije nužnost jer u protivnom rezultati postignuti u fiskalnoj konsolidaciji mogu da budu dovedeni u pitanje.

U prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da se uposli 160 poreskih policajaca, a za pedesetak već zaposlenih biće organizovana posebna obuka. Naime, jačanje kadrovskih kapaciteta Poreske uprave je ključ za otkrivanje nelegalnog poslovanja jer se pokazalo da su efekti zapošljavanje 100 inspektora ove godine veliki.

Procenjuje se da će se njihovim angažovanjem do kraja godine siva ekonomija smanjiti za dva odsto u odnosu na 2016. Drugim rečima, državi se to višestruko isplatilo, a novac za novo zapošljavanje će biti projektovan budžetom za 2018, objašnjava sagovornik Blica.

On dodaje da je analizom Koordinacionog tela utvrđeno da samo jačanje poreske policije nije dovoljno. Poreski policajci nemaju adekvatnu podršku u sudovima jer specifičnost ovih krivičnih dela traži specijalizaciju sudija.

Praksa je pokazala da nedovoljno poznavanje ove oblasti produžava krivične procese. Zato je kao posebna mera utvrđena edukacija 50 sudija specijalizovanih za procese iz sive ekonomije. Drugim rečima, Vlada ima nameru da se ovim mehanizmima ozbiljno uhvati u koštac sa rak-ranom srpske ekonomije.

Ali, pored represivnih mera, predviđene su i podsticajne koje će znatno rasteretiti privredu, kao što je smanjenje parafiskalnih nameta, ali i poreska oslobađanja u prvoj godini poslovanja kako bi se povećao broj subjekta u legalnim vodama. Država stvara ambijent za legalno poslovanje i zato će ono nelegalno drastično kažnjavati, kaže isti izvor.

U Vladi niko nije hteo da komentariše ova saznanja, samo je rečeno da je donet zaključak kojim su definisane mere za suzbijanje sive ekonomije. Ipak, u Koordinacionom telu je potvrđeno da će se pojačati kadrovski kapaciteti.

Izvor: Gde Investirati/Blic
Previous Produktna berza: Blagi rast cena soje
Next Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetska banka: Cena vode u Srbiji socijalna, ekonomska cena 1,35 evra po metru kubnom

U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine koja predviđa ulaganje od čak 8,5 milijardi evra u tom periodu, ali i

Tema dana 0 Comments

Aleksandar Vučić: Nova Vlada do 11. avgusta

Mandatar Aleksandar Vučić danas će razgovarati sa Ivicom Dačićem, personalna rešenja za resore u kabinetu biće poznata do petka.

Politika 1Comments

Vlasti Libije ne mogu do Gadafijevog zlata, ne znaju šifru sefa

U libijskom gradu Bejda (Beyda) nalazi se sef koji sadrži zlatne i srebrne kovanice sa likom Muamera Gadafija, u vrednosti 184 miliona dolara. Problem je što lokalni zvaničnici nemaju šifru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply