Novi Sad dobija dva solitera od 14 spratova

Novi Sad dobija dva solitera od 14 spratova

Nakon što je usvojen i javnosti predstavljen Plan detaljne regulacije novosadskog naselja Telep, koji predviđa gradnju više od 15.500 stanova i 668.000 m2 poslovnog prostora, na red je došlo i uređenje drugih gradskih naselja.

Tako je trenutno na ranom javnom uvidu konceptualni okvir novog regulacionog plana za Novo naselje, koje se nalazi u severozapadnom delu Novog Sada i obuhvata prostor površine od oko 196 hektara.

Na njemu su, navodi se u ovom dokumentu, već definisani prostori za stanovanje, opštegradski centri, osnovne, srednje škole i predškolske ustanove, dom za stara lica, zdravstvene ustanove, sportski park, sportski centar, parkovske površine, verski objekat, stanicu policije, kao i transformatorsku stanicu Novi Sad 5 – Detelinara.

(Iz Okvira plana detaljne regulacije Novog naselja) Novo naselje gradi se od 1957. godine, a kako se navodi, u pitanju je stambena zona izuzetno pogodna za stanovanje, kako zbog kvalitetnog stambenog fonda, povoljnog odnosa izgrađenog i zelenog prostora, adekvarnih površina za parkiranje i boravak na otvorenom, tako i zbog bogate ponude vanstambenih sadržaja.

Eventualan nedostatak, dodaje se, je udaljenost od centra i drugih delova grada iako su saobraćajne i veze javnog saobraćaja veoma razvijene i skoro u potpunosti zadovoljavaju potrebe stanovnika.

Svojim najvećim delom, ovo područje namenjeno je višeporodičnom stanovanju sa objektima preovlađujuće spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), odnosno visine između dva i četrnaest spratova. Oko polovine (88,4ha) od 196 hektara ovog naselja predviđeno je za stanovanje.

Što se tiče nerealizovanih prostora za stanovanje, plan predviđa završetak izgradnje u zapadnom delu (Novo naselje V), kao i gradnju u naselju Tozinovac, uz prethodno rušenje i rekonstrukciju postojećih objekata. Spratnost se ograničava na sedam nadzemnih etaža, a planirana je i jedna zgrada od 12 spratova koja će se nadovezati na postojeće kule na uglu Bulevara Jovana Dučića i Ulice Bate Brkić.

U odnosu na postojeća rešenja, izmene se predlažu na nekoliko manjih lokaliteta i odnose se na promenu statusa zemljišta, promenu namene površine i promene saobraćajnog rešenja malog obima.

Najznačajnija promena namene je u zoni uz Bulevar Evrope. Površina od oko 3,5 ha planira se za parkovsku površinu, umesto prethodno planiranog opštegradskog centra. Ova izmena će u velikoj meri doprineti rešavanju problema nedostajućih zelenih površina na području u okruženju, naročito na Novoj Detelinari.

Važeći plan izmenjen je i u delu prostora oko pijace (uz Futoški put) gde se planira proširenje kompleksa pijace, a blok severno od pijace namenjuje se za gradnju stambenih objekata od pet spratova.

S druge strane, dve zelene površine su pretvorene u prostor za stambenu izgradnju. U pitanju je ugao Bate Brkića i Seljačkih buna i tu će biti moguće graditi još dva solitera od 14 spratova, a za gradnju je predviđen i prostor uz ulicu Veternička rampa.

U okviru regulacije Bulevara Evrope planira se podzemna garaža, a ostavljena je i mogućnost planiranja određenog broja javnih blokovskih parking – garaža. U planu je i izgradnja pešačko-biciklističke pasarele preko Bulevara Evrope koja će omogućiti bezbednu i komfornu vezu stanovnika Bistrice i nove Detelinare.

Takođe, u okviru bloka koji se nalazi uz južnu regulaciju Bulevara Jovana Dučića urediće se kompleksi namenjeni fudbalu, tenisu, plivanju i sportovima koji se odvijaju u dvoranama. Navedeni sadržaji će se upotpuniti komercijalnim i ugostiteljsko-trgovačkim prostorima, igralištem za decu, otvorenim bazenima i zelenilom.

Od saobraćajnica u planu je konačno probijanje Ulice Bate Brkića prema Futoškom putu i istovremeno gradnja ostalih obližnjih saobraćajnica koje nikada nisu dovršene, kao što su ulice Anđe Ranković i Antona Urbana.

Izvor: Gde Investirati/eKapija
Previous Ana Brnabić: 14. oktobra znaćemo koliko će se povećati plate
Next SAD usvojile nacrt budžeta za 2018. godinu

You might also like

Turističke nekretnine 0 Comments

Italija: Rasprodaja nekretnina bivšeg penzionog fonda, aukcija krajem juna

Sicilijanski penzioni fond Cassa di Risparmio Vittorio Emanuele, poznatiji kao Sicilcassa najavio je aukcijsku prodaju nekretnina, ukupne površine 140.000 kvadratnih metara, vrednih preko 110 miliona evra.

Nekretnine 0 Comments

Španija: Porasla cena zakupa stana, prvi put u 8 godina

Promet na tržištu nekretnina u Španiji povećan je u prvoj polovini 2016. godine za 19.6 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Javnobeležničke komore Španije.

Zemljište 0 Comments

Ruski milioner na Kiribatima pravi najveću investiciju ikada

Anton Bakov, ruski milioner i bivši poslanik planira da uloži stotine miliona dolara i izgradi novo rusko carstvo, ali na Pacifiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply