Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija).

Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana. Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a.

Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio 2% na 56,9 USD po barelu, dok je WTI porastao 1,6% na 50,79 USD po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Otvorena fabrika nudli brenda Wai Wai u Rumi
Next Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

You might also like

Kompanije 0 Comments

Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

Nakon objave da su u jednom danu imali 278 miliona porudžbina, američka regulatorna komisija je posumnjala u istinitost podataka kompanije Alibaba.

Industrija 0 Comments

MAT: Štrajk u Fiatu smanjuje izvoz Srbije

Najveći problem u ovom trenutku u ekonomiji Srbije je štrajk u kragujevačkoj fabrici Fiat Chrysler automobili Srbija, jer zbog zaustavljene proizvodnje opada ukupan izvoz Srbije, rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

Azijske berze: Evro stabilan, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale jer ulagači ne žele reskirati uoči sednice američkog Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

1 Comment

  1. rodoljub
    October 06, 09:44 Reply
    A ta americka nafta, gde je opljackana ? U Iraku, ili u Libiji, ili u Siriji preko ISIL ?

Leave a Reply