Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija).

Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana. Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a.

Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio 2% na 56,9 USD po barelu, dok je WTI porastao 1,6% na 50,79 USD po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Otvorena fabrika nudli brenda Wai Wai u Rumi
Next Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

You might also like

Preti li novi sunovrat cena nafte?

Severnomorska nafta “brent” mogla bi potencijalno da padne na 40 dolara za barel ili niže u prvom kvartalu 2018. godine.

Lenovo sa novim startupom ulaže u nove firme

Firma razmatra ulaganja u sektore koji uključuju veštačku inteligenciju, robote i računarstvo u cloudu, rekao je viši potpredsednik kompanije He Zhiqiang u Pekingu.

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Akcionarima 56 dinara dividende

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla” (AERO) saopštio je da će međudividendu, odobrenu u novembru prošle godine, isplatiti manjinskim akcionarima 19. juna.

1 Comment

  1. rodoljub
    October 06, 09:44 Reply
    A ta americka nafta, gde je opljackana ? U Iraku, ili u Libiji, ili u Siriji preko ISIL ?

Leave a Reply