Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija).

Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana. Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a.

Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio 2% na 56,9 USD po barelu, dok je WTI porastao 1,6% na 50,79 USD po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Otvorena fabrika nudli brenda Wai Wai u Rumi
Next Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

You might also like

John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

Kako je osmišljena retorika Feda, i kako se ponašaju tržišta u situaciji kada federalne rezerve nagoveštavaju dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije

Kompanije 0 Comments

Od juna Air Serbia leti za Ohrid

Naconalna avio-kompanija Air Serbia će uvesti tri leta nedeljno za Ohrid u junu 2016. godine, čime će značajno povećati nedeljnu frekventnost letova u okviru svoje regionalne mreže, saopštio je danas

Kompanije 0 Comments

Tesla sa rekordnim kvartalnim gubitkom

Najveći svetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 miliona dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 miliona dolara.

1 Comment

  1. rodoljub
    October 06, 09:44 Reply
    A ta americka nafta, gde je opljackana ? U Iraku, ili u Libiji, ili u Siriji preko ISIL ?

Leave a Reply