Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija).

Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana. Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a.

Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio 2% na 56,9 USD po barelu, dok je WTI porastao 1,6% na 50,79 USD po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Otvorena fabrika nudli brenda Wai Wai u Rumi
Next Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Akcije u padu, tehnološki sektor pod pritiskom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor, drugi trgovinski dan zaredom.

Evro stabilan, u fokusu prvo obraćanje Donalda Trampa američkom Kongresu

Evrom se u danas trguje iznad nivoa 1,06 dolara, nakon što se jutros nakratko spustio na 1,057 dolara.

Saobraćaj 0 Comments

Air Serbia od juna leti za Sankt Peterburg

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je danas da planira da od 18. juna ove godine uvede letove između Beograda i Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u Rusiji. 

1 Comment

  1. rodoljub
    October 06, 09:44 Reply
    A ta americka nafta, gde je opljackana ? U Iraku, ili u Libiji, ili u Siriji preko ISIL ?

Leave a Reply