Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija).

Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana. Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a.

Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio 2% na 56,9 USD po barelu, dok je WTI porastao 1,6% na 50,79 USD po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous Otvorena fabrika nudli brenda Wai Wai u Rumi
Next Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, čime je okončan njihov niz rekordnih nivoa, nakon što je objavljeno da je broj zaposlenih u

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Novosti: Očekuje nas novo poskupljenje gasa za 14,2 odsto

Kako pišu današnje Večernje novosti, kompanija Srbijagas je obavestila distributere gasa u Srbiji da će taj energent poskupeti za 14,02 odsto.

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF traži da EPS otpusti 700 radnika

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tražiće od Elektroprivrede Srbije (EPS) da izradi novu sistematizaciju radnih mesta kojom će broj zaposlenih biti smanjen do 700 radnika i to do kraja februara

1 Comment

  1. rodoljub
    October 06, 09:44 Reply
    A ta americka nafta, gde je opljackana ? U Iraku, ili u Libiji, ili u Siriji preko ISIL ?

Leave a Reply