Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača SAD

Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača SAD

Na Wall Streetu su i u sredu, treći dan zaredom, svi najvažniji indeksi dostigli rekordne nivoe jer su novi podaci potvrdili da se nastavlja stabilan rast američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 22.661 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 6.534 boda.

Dobro raspoloženje na najvećoj svetskoj berzi zahvaljuje se daljim naznakama stabilnog rasta američke  ekonomije.

Nakon što su nedavni podaci ukazali na ubrzanje aktivnosti u proizvodnom sektoru, juče objavljeni izveštaj je pokazao da su u prošlom mesecu aktivnosti u uslužnom sektoru porasle najviše u 12 godina.

To pokazuje, kažu analitičari, da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži novo povećanje kamatnih stopa, pa su splasnule zabinutosti oko toga da bi američka centralna banka u decembru mogla da poveća cenu novca po treći put u ovoj godini.

Uz to, pozitivno na tržište utiče nada ulagača u poreznu reformu, kojom bi se smanjio porezni teret većini Amerikanaca, što bi moglo ojačati potrošnju.

No, rast  indeksa juče je zauzdao pad cena akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte nakon snažnog rasta u proteklom tromesečju.

Blago je juče pao i S&P indeks tehnološkog sektora, po prvi put nakon sedam dana neprestanog rasta.

“Ovih dana objavljeni su makroekonomski podaci koji pokazuju da su i u SAD-u i globalne  ekonomske aktivnosti bolje, što bi trebalo pozitivno da utiče na poslovne rezultate kompanija”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu porasle za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su u drugom tromesečju zabeležile rast veći od 12 posto.

A na većini evropskih berzi cene akcija su juče blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.467 bodova, a pariski CAC 0,08 posto, na 5.363 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,53 posto, 12.970 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Proširenje skladišta Banatski Dvor iduće godine
Next Azijske berza: Oprezna trgovina, japanski analitičari optimistični

You might also like

Barclays savetuje kupovinu srpskih i mađarskih obveznica

Analitičari velike multinacionalne banke Barclays preporučuju ulaganje u srpske i mađarske obveznice, umesto hrvatskih, piše u najnovijem izveštaju.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana

Cene akcija na Wall Street-u juče su blago oslabile, ali na nedeljnom nivou proteklih pet trgovačkih dana su bili najuspešniji od početka marta.

Svetske berze 0 Comments

Tržišta valuta oprezna pred prvu konferenciju za medije Donalda Trampa

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar je u utorak oslabio prema korpi valuta, dok je evro zadržao približno istu dnevnu vrednost prema američkoj valuti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply