Tesco najavio isplatu prve dividende od 2014. godine

Tesco najavio isplatu prve dividende od 2014. godine

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco objavio je da će isplatiti dividendu prvi put nakon 2014-2015. kada se suočio sa velikom krizom usled računovodstvenog skandala.

Kao i drugi britanski supermarketi, Tesco se nalazi pod jakim pritiskom diskontnih lanaca, kao što su Aldi i Lidl, ali je uprkos tome uspeo da zadrži tržišni udeo od skoro 30%.

Operativni profit kompanije u šest meseci do 26. avgusta dostigao je 759 miliona funti (rast od 27,3%), dok su analitičari predviđali profit od 700 miliona funti. Tesco, koji je u januaru ove godine, preuzeo veleprodaju Booker za 3,7 milijardi funti, saopštio je da je britanska prodaja u postojećim radnjama skočila 2,1% u drugom tromesečju, što je neznatano slabije u odnosu na rast od 2,3% u prvom tromesečju.

Uštede na troškovima doprineli su da ova kompanija operativnu marginu poveća na 2,7% sa prošlogodišnjih 2,2%, što je u skladu sa planom da se do 2019-20. godine dostigne margina do 3,5-4,0%.

Neto dug kompanije pao je 25% na godišnjem nivou na 3,3 milijarde funti.

Tesco je takođe saopštio da je penzioni deficit smanjen na 2,4 milijarde funti ali da će kompanija morati da poveća godišnji doprinos za 15 miliona na 285 miliona funti od aprila 2018.

Povećani teret oko doniranja penzione šeme, te objavljena dividenda manja od očekivanja (jedan peni) oborili su vrednost akcija ove kompanije na jučerašnjem trgovanju 3,2% na 183,95 penija.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Javni poziv za privatizaciju ili partnerstvo za RTB Bor do kraja marta 2018.
Next Beogradska berza: Blagi pad indeksa, Jedinstvo najprometnije

You might also like

Kompanije 1Comments

Vršac: Lidl gradi savremeni kompleks

Nemački Lidl, jedan od najuspešnijih trgovinskih lanaca prehrambenim proizvodima u Evropi, uskoro će početi gradnju kompleksa, na mestu stare klanice Graničar koja je nešto više od deset godina u vlasništvu

Papua Nova Gvineja će zabraniti Facebook na mesec dana

Vlasti Papue Nove Gvineje objavile su da će svim svojim građanima onemogućiti pristup Facebooku na mesec dana.

Kompanije 0 Comments

Nastavak proizvodnje u Fiatu u dve smene

Nakon tronedeljnog godišnjeg odmora, u ponedeljak 22. avgusta, biće nastavljena proizvodnja u kompaniji Fiat Chrysler automobili (FCA) u Kragujevcu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply