Tesco najavio isplatu prve dividende od 2014. godine

Tesco najavio isplatu prve dividende od 2014. godine

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco objavio je da će isplatiti dividendu prvi put nakon 2014-2015. kada se suočio sa velikom krizom usled računovodstvenog skandala.

Kao i drugi britanski supermarketi, Tesco se nalazi pod jakim pritiskom diskontnih lanaca, kao što su Aldi i Lidl, ali je uprkos tome uspeo da zadrži tržišni udeo od skoro 30%.

Operativni profit kompanije u šest meseci do 26. avgusta dostigao je 759 miliona funti (rast od 27,3%), dok su analitičari predviđali profit od 700 miliona funti. Tesco, koji je u januaru ove godine, preuzeo veleprodaju Booker za 3,7 milijardi funti, saopštio je da je britanska prodaja u postojećim radnjama skočila 2,1% u drugom tromesečju, što je neznatano slabije u odnosu na rast od 2,3% u prvom tromesečju.

Uštede na troškovima doprineli su da ova kompanija operativnu marginu poveća na 2,7% sa prošlogodišnjih 2,2%, što je u skladu sa planom da se do 2019-20. godine dostigne margina do 3,5-4,0%.

Neto dug kompanije pao je 25% na godišnjem nivou na 3,3 milijarde funti.

Tesco je takođe saopštio da je penzioni deficit smanjen na 2,4 milijarde funti ali da će kompanija morati da poveća godišnji doprinos za 15 miliona na 285 miliona funti od aprila 2018.

Povećani teret oko doniranja penzione šeme, te objavljena dividenda manja od očekivanja (jedan peni) oborili su vrednost akcija ove kompanije na jučerašnjem trgovanju 3,2% na 183,95 penija.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Javni poziv za privatizaciju ili partnerstvo za RTB Bor do kraja marta 2018.
Next Beogradska berza: Blagi pad indeksa, Jedinstvo najprometnije

You might also like

Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana

Cene akcija japanskog industrijskog giganta i u četvrtak su zabeležile oštar pad, treći dan zaredom.Tako je vrednost Tošibe danas manja za 40 odsto u odnosu na 26. decembar.

Prehrambena industrija 0 Comments

Kompanija Radenska za 9,0 miliona evra kupila Podravkin Studenac

Slovenačka Radenska je zaključila akviziciju lipičkog Studenca, preuzevši 100-procentni udeo u tom preduzeću koje proizvodi mineralnu vodu, odvojeno su danas saopštili Podravka i Radenska, koja je deo grupacije Kofola ČeskoSlovensko.

Twitter u plusu drugi kvartal uzastopno

Prihodi društvene mreže Twitter u prvom kvartalu ove godine porasli su za više od 21 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply