Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru snažno je porasla tokom septembra, pre svega zahvaljujući velikim fabrikama, ublaživši zabrinutost da bi ova druga po veličini svetska ekonomija mogla da uspori pred tradicionalni godišnji sastanak Komunističke partije.

Kineski PMI skočio je na 52,4 u septembru, što predstavlja njegov petogodišnji maksimum, dok su očekivanja analitičara bila na nivou od 51,5 poena.

Ovo ubrzanje industrijske aktivnosti pripisuje se većoj tražnji na domaćem i inostranom tržištu, i većoj proizvodnji fabrika potrošne robe pred višenedeljni nacionalni praznik.

Pojedini ekonomisti ubrzanje industrijske proizvodnje dovode u vezi sa predstojećim božićnim praznicima i isporuci narudžbina nekoliko meseci unapred kako bi fabrike predupredile sve restriktivniju vladinu borbu protiv zagađenja.

Međutim, aktivnost manjih industrijskih igrača je usporila tokom proteklog meseca.

Caixin-ov PMI pokazatelj pao je tokom septembra na 51,0 sa 51,6 poena u avgustu, što pojedini analitičari tumače da je posledica vladinog strožeg kontrolisanja ekološkog pitanja što se odrazilo na učinak, pre svega, manjih proizvođača koji imaju slabiju kontrolu emisije štetnih gasova.

Izvor: GdeInvestirati/WSJ, Wisebroker
Previous Hrvatska: Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2% odsto
Next Dinar ojačao, srednji kurs danas 119,18

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ogromna zaduženost SAD – 12.840 milijardi dolara

Zaduženost Amerikanaca u drugom ovogodišnjem tromesečju dosegnula je rekordan nivo od gotovo 12.500 milijardi dolara i to zahvaljujući umerenom rastu hipotekarnih i kredita za automobile te dugu po kreditnim karticama.

Makroekonomija 0 Comments

Mali: Podignut kreditni rejting grada Beograda sa B1 na BA3

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je u utorak (21. marta 2017. godine) da je prestonici Srbije poboljšan kreditni rejting. Prema izveštaju agencije Moody’s sa B1 skočio je na BA3, što je

Makroekonomija 0 Comments

Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

Evropska Unija je za 15 godina donirala Srbiji tri milijarde evra, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije ambasador Michael Davenport i poručio da će EU i dalje nastaviti da pomaže

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply