Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru snažno je porasla tokom septembra, pre svega zahvaljujući velikim fabrikama, ublaživši zabrinutost da bi ova druga po veličini svetska ekonomija mogla da uspori pred tradicionalni godišnji sastanak Komunističke partije.

Kineski PMI skočio je na 52,4 u septembru, što predstavlja njegov petogodišnji maksimum, dok su očekivanja analitičara bila na nivou od 51,5 poena.

Ovo ubrzanje industrijske aktivnosti pripisuje se većoj tražnji na domaćem i inostranom tržištu, i većoj proizvodnji fabrika potrošne robe pred višenedeljni nacionalni praznik.

Pojedini ekonomisti ubrzanje industrijske proizvodnje dovode u vezi sa predstojećim božićnim praznicima i isporuci narudžbina nekoliko meseci unapred kako bi fabrike predupredile sve restriktivniju vladinu borbu protiv zagađenja.

Međutim, aktivnost manjih industrijskih igrača je usporila tokom proteklog meseca.

Caixin-ov PMI pokazatelj pao je tokom septembra na 51,0 sa 51,6 poena u avgustu, što pojedini analitičari tumače da je posledica vladinog strožeg kontrolisanja ekološkog pitanja što se odrazilo na učinak, pre svega, manjih proizvođača koji imaju slabiju kontrolu emisije štetnih gasova.

Izvor: GdeInvestirati/WSJ, Wisebroker
Previous Hrvatska: Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2% odsto
Next Dinar ojačao, srednji kurs danas 119,18

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Rast BDP-a u Rumuniji najveći u Evropskoj uniji

Rumunija je u trećem kvartalu ove godine sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 4,6 odsto međugodišnje rekorder među članicama Evropske unije, a prati je Bugarska sa stopom rasta od 3,4 procenta, prema

Najvažnije vesti 0 Comments

Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

Prognoza Saxo banke za drugi kvartal: Društveni ugovor uništen i podgreva mišljenja protiv poretka, kao i nestabilnost tržišta.

Makroekonomija 0 Comments

Portugalski rejting više nije na nivou “smeća”

Portugalska berza beleži rast, a kamate na zaduživanje države pad nakon što je agencija “Standard & Poor’s” podigla kreditni rejting ove zemlje sa nivoa “smeće”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply