Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru snažno je porasla tokom septembra, pre svega zahvaljujući velikim fabrikama, ublaživši zabrinutost da bi ova druga po veličini svetska ekonomija mogla da uspori pred tradicionalni godišnji sastanak Komunističke partije.

Kineski PMI skočio je na 52,4 u septembru, što predstavlja njegov petogodišnji maksimum, dok su očekivanja analitičara bila na nivou od 51,5 poena.

Ovo ubrzanje industrijske aktivnosti pripisuje se većoj tražnji na domaćem i inostranom tržištu, i većoj proizvodnji fabrika potrošne robe pred višenedeljni nacionalni praznik.

Pojedini ekonomisti ubrzanje industrijske proizvodnje dovode u vezi sa predstojećim božićnim praznicima i isporuci narudžbina nekoliko meseci unapred kako bi fabrike predupredile sve restriktivniju vladinu borbu protiv zagađenja.

Međutim, aktivnost manjih industrijskih igrača je usporila tokom proteklog meseca.

Caixin-ov PMI pokazatelj pao je tokom septembra na 51,0 sa 51,6 poena u avgustu, što pojedini analitičari tumače da je posledica vladinog strožeg kontrolisanja ekološkog pitanja što se odrazilo na učinak, pre svega, manjih proizvođača koji imaju slabiju kontrolu emisije štetnih gasova.

Izvor: GdeInvestirati/WSJ, Wisebroker
Previous Hrvatska: Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2% odsto
Next Dinar ojačao, srednji kurs danas 119,18

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Neto državni dug Crne gore 2,42 milijarde evra

Neto državni dug Crne Gore na kraju marta ove godine iznosio je 2,42 milijarde evra ili 64,18 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Makroekonomija 0 Comments

Standard&Poor’s: Visok kreditni rizik u BiH

Međunarodna agencija Standard&Poor’s potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgedima, što znači da u BiH postoji visok kreditni rizik.

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Više investitora, nova radna mesta, manji javni dug…

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je za 100 dana rada Vlade zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply