Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Kineska industrijska aktivnost na petogodišnjem maksimumu

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru snažno je porasla tokom septembra, pre svega zahvaljujući velikim fabrikama, ublaživši zabrinutost da bi ova druga po veličini svetska ekonomija mogla da uspori pred tradicionalni godišnji sastanak Komunističke partije.

Kineski PMI skočio je na 52,4 u septembru, što predstavlja njegov petogodišnji maksimum, dok su očekivanja analitičara bila na nivou od 51,5 poena.

Ovo ubrzanje industrijske aktivnosti pripisuje se većoj tražnji na domaćem i inostranom tržištu, i većoj proizvodnji fabrika potrošne robe pred višenedeljni nacionalni praznik.

Pojedini ekonomisti ubrzanje industrijske proizvodnje dovode u vezi sa predstojećim božićnim praznicima i isporuci narudžbina nekoliko meseci unapred kako bi fabrike predupredile sve restriktivniju vladinu borbu protiv zagađenja.

Međutim, aktivnost manjih industrijskih igrača je usporila tokom proteklog meseca.

Caixin-ov PMI pokazatelj pao je tokom septembra na 51,0 sa 51,6 poena u avgustu, što pojedini analitičari tumače da je posledica vladinog strožeg kontrolisanja ekološkog pitanja što se odrazilo na učinak, pre svega, manjih proizvođača koji imaju slabiju kontrolu emisije štetnih gasova.

Izvor: GdeInvestirati/WSJ, Wisebroker
Previous Hrvatska: Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2% odsto
Next Dinar ojačao, srednji kurs danas 119,18

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srbija i Katar potpisale pet dokumenata o saradnji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je da je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao u Dohi, pet dokumenta o saradnji između Srbije i Države Katar.

Makroekonomija 1Comments

Revizija Dodd-Frankova zakona, banke oduševljene, stručnjaci upozoravaju na mogućnost ponavljanja recesije

Američki predsednik Donald Tramp preduzeo je prve korake u labavljenju zakonskih propisa u sektoru finansijskih usluga. Prvi od njih je izvršni dekret kojim se naređuje revizija “Dodd-Frank” zakona iz 2010.

Makroekonomija 0 Comments

Izvršenje budžeta iznad očekivanja, suficit 34,3 milijarde dinara

Danas je na prezentaciji novog broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) rečeno da je izvršenje budžeta do oktobra ove godine znatno premašilo očekivanja iz Zakona o budžetu za 2016. i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply