Katalonija – vodeći region po ekonomiji i dugovima

Katalonija – vodeći region po ekonomiji i dugovima

Region Katalonije jedan je od pokretača španske ekonomije, ali je opterećen i ogromnim dugovanjima.

Katalonija je 2016. godine španskom bruto domaćem proizvodu dala doprinos od 19 odsto.

Ovaj region je sa 28.600 evra četvrti po BDP po glavi stanovnika, odmah iza Madrida, Baskije i susedne provincije Navara, navodi AP.

Barselona

Barselona

Poput Madrida i u Kataloniji je stopa nezaposlenosti niža nego u ostatku Španije, 13,2 odsto u drugom kvartalu 2017. godine.

Katalonija je najveći izvoznik u Španiji i četvrtina proizvoda iz tog regiona prodata je prošle godine u inostranstvu i u prvom kvartalu ove godine.

Ovaj region je privukao i oko 14 odsto stranih investicija 2015. godine, što je najviše iza Madrida, gde je otišlo 64 odsto, ali daleko ispred ostalih regiona.

Sedišta nekoliko većih kompanija su u Barseloni, uključujući tekstilnu grupaciju “Mango”, treća po veličini španska banka “Saiksa”, “Prirodni gas”, gigant za auto-puteve “Abertis”, lanac parfema “Puig” u vlasništvu Nine Riči, Paka Rabana i Žan-Pol Gotijea.

Stubovi katalonske privrede su poljoprivreda, hemijska proizvodnja i auto-sektor.

Polovina španske hemijske proizvodnje je u Kataloniji i veliko sjedište je u Taragoni.

Obrt kapitala u Kataloniji veći je nego u Austriji i Danskoj.

Katalonija je prošle godine bila druga po proizvodnji automobila u Španiji odmah nakon Kastilje u Leonu. “Nisan” i “Folksvagen” imaju svoja postrojenja u tom regionu.

Od devedesetih godina prošlog veka Katalonija je ulagala u istraživanja, posebno u sektoru bionauke, neuronauke, ćelijsku biologiju i taj sektor sada predstavlja sedam odsto od BDP-a ovog regiona.

Univerziteti u Kataloniji su među najboljim u Španiji. Ovaj region privukao je u proteklom periodu najveći broj turista. Prošle godine ovaj region posetilo je 18 miliona turista ili četvrtina od ukupnog broja stranaca koji su došli u Španiju.

Međutim, dugovanja predstavljaju 35,4 odsto BDP Katalonije koja je bila treći region po obimu zaduženja u prvom kvartalu ove godine odmah iza Valensije i Kastilja la Manče.

Krajem juna dugovanja Katalonije iznosila su 76,7 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Dolar nastavlja da jača, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD-u
Next Bugarska: U budžetu 1,2 milijarde evra viška

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

Evropska Unija je za 15 godina donirala Srbiji tri milijarde evra, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije ambasador Michael Davenport i poručio da će EU i dalje nastaviti da pomaže

Makroekonomija 0 Comments

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne međusobne saradnje i rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog

Tema dana 1Comments

Panama papers: Zašto nema američkih imena u dokumentima?

Panamski dokumenti koji su poput cunamija zapljusnuli ceo svet, uključujući i predsednike država, jedva da su se dotakli američkih pojedinaca ili kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply