Bivši radnici Staklare traže preispitivanje stečaja i socijalni program

Bivši radnici Staklare traže preispitivanje stečaja i socijalni program

Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu traže od Apelacionog suda da preispita odluku o stečaju, a od države socijalni program, rečeno je na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata opštine Paraćin.

Pošto je Privredni sud u Kragujevcu 20. septembra proglasio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla, odlukom stečajnog upravnika Saše Jovanovića 230 radnika je proglašeno viškom od ukupno 810 koliko je radilo pre stečaja.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović je kazao da je odluka o stečaju kriminalna.

„Naš zahtev je da se pokrene žalba Apelacionom sudu u Beogradu i da se sa validnim dokumentacijama sud izjasni da li je stečaj legitiman ili nije. Ako je dokumentacija, koju su podneli mafijaši sa plaćenicima iz Čačka validna, Staklara će ostati u stečaju. Ako nije validna, šta ćemo onda, kako i koga da kaznimo”, upitao je Nestorović.

Nestorović je kazao da je firma „Veksilum” iz Čačka, koja je podnela zahtev za uvođenje stečaja, osnovana pre nekoliko meseci sa dva zaposlena.

„Najveći bugarski mafijaš Vasilev, koji ima azil u Srbiji, je preneo svoja sporna potraživanja na tu firmu i ona je podnela zahtev za stečaj Staklare”, rekao je Nestorović i naveo da je u maju ta firma podnela zahtev da se uvede stečaj nad Staklarom, ali da je tada Privredni sud to odbio.

On je upitao kako je moguće da je posle nekoliko meseci ista dokumentacija sa istim ljudima validna za sudiju.

Prema njegovim rečima, Staklara poslednjih šest meseci napravila istorijski pomak u proizvodnji jer se sa 120 tona dnevna proizvodnja povećala na 190 tona i urađeno je 40 novih proizvoda.

„Staklara 60 odsto proizvodnje izvozi. To garantuje da će se proizvodnja povećavati. Trebalo je sačekati još nekoliko meseci, ali neko je odlučio drugačije. Neko je imao ideju da se nakon stečaja Staklara iznajmi na godinu, dve ili tri nekome ko će da nastavi proizvodnju i obogati se, a radnici nikoga ne zanimaju”, kazao je Nestorović.

Upitao je od čega će živeti i kako će se školovati najmanje hiljadu dece radnika Staklare.

Poverenik Samostalnog sindikata opštine Paraćin Mikica Simić rekao je da nijedna fabrika nije izašla iz stečaja već otišla u likvidaciju.

„U Staklari su plate u proseku bile oko 35.000 dinara, što je znatno ispod republičkog proseka. Sada više nemaju ni to. Odlaze na biro rada gde će dobiti 15.000 dinara. To više nisu radnici već socijalni slučajevi”, rekao je Simić i naveo da od države traže da im pomogne bar kroz socijalne programe.

Pozvao je državu da ljudima pomogne da se snađu bar u narednih godinu dana jer od socijalne pomoći sa biroa rada ne mogu da žive.

Simić navodi da je sumnjivo to što država nije pokrenula stečaj jer je veliki poverilac.

Među otpuštenim radnicima ima invalida, trudnica, samohranih majki i bolesnih ljudi. Jedan od njih je Živadin Blagojević koji u Staklari radi od 1978. godine, a 1990. je na radnom mestu, u fabrici, ostao bez desne ruke. Od tada nosi protezu.

„Radio sam do pre nekoliko dana kada sam dobio otkaz. Upućen sam na Biro rada, ali su mi tamo rekli da nisam za Biro rada već za penziju. U Fondu PIO su mi rekli da nemam pravo na penziju jer imam 38 godina efektivnog rada i dve godine beneficiranog. U porodici niko nema primanja, i sin mi je otpušten iz fabrike tako da ja ne znam šta sada da radim”, rekao je Blagojević.

Bivše radnica Staklare Vesna Simić je dijabetičarka, koji četiri puta dnevno prima insulin, ali uprkos tome kako je rekla nastaviće da se bori za pravdu.

Kako su rekli predstavnici Samostalnog sindikata u Paraćinu, žalbu na odluku Privrednog suda podneće advokatska kancelarija iz Beograda, kao i lokalna samouprava u Paraćinu kao jedan od poverilaca.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Produktna berza: Rast cene kukuruza, stabilne cene pšenice i soje
Next EU ukida kvote za šećer

You might also like

Tema dana 0 Comments

Evro na najvišem nivou prema dolaru od novembra prošle godine

Cena zajedničke evropske valute u utorak je na međunarodnim tržištima premašila nivo 1,1 dolara, dosegavši najviši nivo od početka novembra prošle godine.

Društvo 0 Comments

Grejanje iz toplana uglavnom po starim cenama, u Zaječaru manji računi

Iako su cene gasa i mazuta padale, očekivanog pojeftinjenja grejanja nema, a nema ni zvaničnih zahteva za poskupljenje.

Kompanije 0 Comments

Izlio se amonijak u pančevačkoj “Azotari”, preminuo radnik

U pančevačkoj “Azotari” oko podneva je došlo do izlivanja amonijaka u pogonu “Karbamid”, a tom prilikom je poginuo radnik Goran Pejić (51) iz Starčeva.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply