Nedeljni gubici prete azijskim berzama

Nedeljni gubici prete azijskim berzama

Na azijskim berzama u petak je zaustavljen pad cena akcija, koji je trajao gotovo cele nedelje zbog straha ulagača da bi povećanje kamata u SAD-u povećalo troškove zaduživanja širom regiona.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na gubitku 0,2 odsto, no u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji cene su akcija porasle između 0,1 i 0,7 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 odsto.

Uprkos današnjem rastu, taj je indeks od početka nedelje na gubitku oko 2 odsto, pa se kreće oko najnižih nivoa u mesec dana jer ulagače zabrinjava mogućnost daljeg povećanja kamata američke centralne banke.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 73 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, a to bi moglo povećati troškove zaduživanja u regiona.

Ipak, ulagače je ohrabrio jučerašnji novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu jer najveću svetsku berzu podržava nada da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poresku reformu

Predsednik SAD-a Donald Trump u sredu je predložio najveću poresku reformu u poslednje tri decenije, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

Kritičari, međutim, kažu da Trumpov predlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rešenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

“Kako će se pregovori oko porezne reforme intenzivirati, tako će se pojavljivati značajne proceduralne, fiskalne i političke prepreke. Veličina poreskih rezova jednostavno je prevelika da bi bila realna, a ukidanje odbitaka će biti politički teško”, kaže Richard Franulovich, analitičar u Westpacu.

Iako se očekuje žestoka borba u Kongresu oko predloga poreske reforme, koju je Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine, taj predlog podržava cene na Wall Streetu.

A to podržava azijska tržišta, kao i rast cena nafte. Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 24 centa, na 57,65 dolara, dok na američkom tržištu stagnira oko 51,55 dolara.

Od početka septembra cene ′crnog zlata′ porasle su oko 10 odsto zahvaljujući naznakama da se smanjuje neravnoteža između ponude i potražnje.

A zahvaljujući predlogu poreske reforme i mogućem povećanju kamata Feda do kraja godine, dolar je na valutnim tržištima i dalje u usponu.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros daljih 0,14 odsto, na 93,20 bodova, pa je od početka nedelje na dobitku 1,1 odsto.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,70 jena, kao i juče u ovo doba.

No, američka je valuta ponešto oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra jutros dostigla 1,1780 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

Izvo: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P indeks nastavlja sa istorijskim rastom
Next Penzioneri razočarani: Samo 5.000 dinara?

You might also like

Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i oporavku cena nafte cene akcija na Na Wall Streetu su u ponedeljak porasle.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Tržište nekretnina u padu

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno pale jer su ulagače zabrinuli podaci o padu prodaje kuća, što bi mogao biti prvi znak da rast kamata negativno utiče

Wall Street porastao peti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija porasle, peti dan zaredom, pri čemu je ponovo po dobicima predvodio tehnološki sektor, dok se tržište oporavlja od oštrog pada početkom meseca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply