Azijske berze pale, dolar skočio

Azijske berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale na najniži nivo u mesec dana, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda i najave najveće poreske reforme u SAD-u u poslednje tri decenije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na dobitku 0,3 odsto, a blago su porasle i cene akcija u Šangaju i Australiji.

No, berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i na drugim tržištima pali su između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, skliznuvši na najniži nivo u mesec dana.

Uprkos jučerašnjem rastu cena akcija na Wall Streetu, na azijskim se berzama jutros trguje oprezno jer je sve izvesnije da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Početkom nedelje predsednica Feda Janet Yellen rekla je da Fed treba nastaviti s postepenim povećanjem kamatnih stopa, iako je inflacija ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

A juče objavljeni podaci o većem nego što se očekivalo rastu novih narudžbi u avgustu, kao i pozitivnom trendu isporuka u SAD-u, pokazuju da je najveća svetsko ekonomija dovoljno snažna da izdrži još jedno povećanje kamata, treće ove godine.

Stoga trgovci na tržištu novca sada procenjuju da postoji 78 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, dok su pre mesec dana te šanse iznosile oko 40 odsto.

Na Wall Streetu su cene akcija juče porasle jer se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poresku reformu

Predsednik SAD-a Donald Trump juče je predložio najveću poresku reformu u poslednje tri decenije, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov predlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rešenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

Uprkos tome, predložena porezna reforma, koju je Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine i koja je od tada podržavala rast cena akcija, ohrabrila je ulagače.

“Činjenica da je Trump predložio poresku reformu shvaća se kao korak napred”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u firmi Daiwa Securities.

Ako Trump uspe progurati tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobeda od kada je u januaru uselio u Belu kuću. No, oko njegovog predloga vodiće se žestoka borba u Kongresu.

“Teško je za očekivati da će predlog glatko proći u Kongresu. Moramo obratiti pažnju na to kako će Republikanci gledati na Trumpo predlog”, kaže Takafumi Yamawaki, strateg u firmi J.P. Morgan Securities.

A zahvaljujući predlogu porezne reforme i mogućem povećanju kamata Feda do kraja godine, dolar je na valutnim tržištima ojačao.

Njegov kurs prema japanskoj valuti dostigao je 112,80 jena, što je nedaleko najvišeg nivoa u dva i po meseca, dok je juče u ovo doba iznosio 112,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa se cena evra jutros kreće oko 1,1740 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1785 dolara.

Cene su nafte skliznule s visokih nivoa postignutih početkom nedelje.

Jutros se cena barela na londonskom tržištu kreće oko 57,70 dolara, znatno ispod najvišeg nivoa u 26 meseci od 59,49 dolara, postignutih u utorak.

Na američkom se tržištu cena barela kreće oko 52,10 dolara, nakon što je u utorak postigla 52,43 dolara, najvišu nivo u pet meseci.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Varta planira javnu ponudu akcija
Next Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

You might also like

Evropske berze: Ulagači na oprezu, cene nafte u padu

Na evropskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon nekoliko dana rasta cena akcija, dok se čekaju nove vesti koje bi usmerile tržišta.

Beogradska berza: Raznovrsno trgovanje na Belexu, Aerodrom najprometniji

Nešto raznovrsnije trgovanje zabeleženo je danas na Beogradskoj berzi, ali promet je ostao na relativno skromnih 22,9 miliona RSD (0,19 miliona EUR). Indeks Belex15 ojačao je 0,6% na 714,1 poen.

Beogradska berza: Veći deo prometa zauzele državne obveznice

Beogradska berza na dan 03.06.2016.godine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply