Proizvodnja suncokreta manja za 15 odsto, slabi prinosi soje

Proizvodnja suncokreta manja za 15 odsto, slabi prinosi soje

Žetva suncokreta je završena, otkup se približava kraju, a fabrike ulja su do sada otkupile i uskladištile 570.000 tona suncokreta, saopštila je Privredna komora Vojvodine, pozivajući se na podatke Poslovne zajednice Industrijsko bilje.

U odnosu na prošlogodišnju rekordnu proizvodnju, proizvodnja suncokreta je manja za oko 15%, navodi se. Ipak, to je treća godina po redu po ostvarenoj proizvodnji, stoji u saopštenju.

Predsednica Odbora Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Olga Čurović rekla je da su zasejane površine pod suncokretom oko 230.000 hektara, a prinos se kreće oko 2,5-2,6 tona po hektaru.

Žetva soje nije još završena, kao ni otkup. Soja je zbog suše imala velike gubitke. Procena je do sada da se prinos kreće od 1,4-1,8 tona po hektaru, pa se može očekivati rod od oko 330-400.000 tona, rekla je Čurović, koja je dodala da se ove godine očekuje povećan uvoz soje.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Beogradska berza: Halkank najprometniji, Impol nastavio silazni trend
Next MB Namenska i bugarski VMZ potpisali memorandum o saradnji

You might also like

Agrobiznis 1Comments

Sojaprotein: Snažan rasta proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti.

Agrobiznis 0 Comments

Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Uprava za zaštitu bilja Srbije nije dobila zvanično obaveštenje ruske Federalne službe za veterinarska i fitosanitarna pitanja da su proizvodi poreklom iz Srbije koji su se izvozili za Rusku Federaciju

Agrobiznis 0 Comments

Blace: 500 tona suvih šljiva ostalo neprodato, cena nikad niža

Gotovo 500 tona suvih šljiva u opštini Blace ove zime ostalo je neprodato zbog niske otkupne cene od jednog evra po kilogramu, što je najniža cena od kada se šljiva

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply