Muškarci u Srbiji i dalje zarađuju više nego žene

Muškarci u Srbiji i dalje zarađuju više nego žene

Uprkos snažnom jačanju dinara prema evru od početka godine prosečna neto plata isplačena u avgustu nije uspela da preskoči granicu od 400 evra (iznosila je 395 evra).

Međutim, sam prosek ne govori puno o tome kakva je struktura zarada u Srbiji, a ona održava veliku nejednakost, piše list Danas.

Prema istraživanju Gorane Krstič i Jelene Žarkovič, profesorki Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dohodovna nejednakost u Srbiji je najveća u Evropi i iznosi između 38 i 38,6 dok je prosek u Evropskoj uniji 31.

Prema njihovom istraživanju, najveći doprinos nejednakosti čine razlike u zaradama. Neki uvid u strukturu zarada Srbije daje polugodišnje statističko istraživanje o zaposlenima i o zaradama zaposlenih koje objavljuje Republički zavod za statistiku takozvani RAD 1. Tako je prema poslednjem istraživanju ove godine obuhvaćeno nešto više od milion zaposlenih sa prosečnom neto platom od 50.337 dinara (dok je prosečna isplaćena zarada za celu Srbiju u martu iznosila 47.814 dinara).

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Alibaba je zainteresovana za Srbiju
Next Efektiva: Banke znale moguće rizike zaduživanja u švajcarskom franku

You might also like

Društvo 0 Comments

Najveća plata u Srbiji 240.000 evra

Poreskoj upravi Srbije stiglo je 23.238 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana u 2017. godini.

Društvo 0 Comments

Vučić: Bez kompromisa sa Albancima bićemo poput Turske i Makedonije

Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Društvo 0 Comments

Kazna od preko 60 miliona dinara zbog rada na crno

U prvom kvartalu godine inspektori rada zatekli su 4.793 radnika na crno od kojih je posle preduzetih mera inspektora, s poslodavcem 3.728 zasnovalo radni odnos.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply