Mario Draghi zabrinut zbog jačanja evra

Mario Draghi zabrinut zbog jačanja evra

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izrazio je zabrinutost zbog jačanja evra.

Draghi je u Evropskom parlamentu rekao da “nedavna promenljivost u kursu prestavlja izvor neizvesnosti zbog čega je potreban nadzor”.

Evro je s 1,05 dolara početkom godine porastao na oko 1,19 dolara. Dalje jačanje evra bi imalo posledice na izvoz iz evrozone i zauzdalo ekonomski oporavak u njenim članicama.

Draghi je odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja rekao da je privredni oporavak “čvrst i obuhvatan”. Privredni rast evrozone će u narednim kvartalima nadmašiti istorijski prosek, izjavio je on.

“Ekonomski rast je sada stabilan i široko rasprostranjen u svim zemljama evrozone i sektorima. Realni rast BDP-a je bio bolji od očekivanog u prvoj polovini 2017. godine, a u drugom kvartalu je, na godišnjem nivou, iznosio 2,3 odsto”, izjavio je Draghi.

Ekonomija evrozone je, kako je dodao, zabeležila 17 uzastopnih kvartala rasta, a najnoviji podaci ukazuju na nastavak zamajca u narednom periodu.

“Tekući oporavak je pre svega zasnovan na domaćim faktorima, a tržište rada se značajno poboljšalo”, izjavio je predsednik ECB.

Nezaposlenost je trenutno na osmogodišnjem minimumu, a investicije se popravljaju, dodao je on.

ECB bi na redovnom zasedanju 26. oktobra trebalo da iznese plan za početak postepenog gašenja programa otkupa obveznica, u mesečnoj vrednosti od 60 milijardi evra, navodi agencija AP.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze: Ulagači na oprezu, manji pad indeksa
Next Tople probe u Beogradu od 2. oktobra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Christofer Dembik: Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP imaće direktne posledice po globalnu ekonomiju

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP) je korak u pogrešnom smeru i najgori mogući scenario za svetsku ekonomiju i imaće uglavnom pet direktnih posledica, kaže u komentaru za Gdeinvestirati.com

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarci udvostručili investicije u Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Švajcarskoj u četvrtak 8. decembra, izjavio je da su u poslednje dve godine švajcarske investicije u Srbiji gotovo udvostručene i iznose približno

Kompanije 0 Comments

Energoprojekt u 2017. godini planira prihod od 307 miliona evra

Građevinska kompanija Energoprojekt holding saopštila je da je poslovnim planom sistema za tekuću godinu planiran konsolidovan prihod u iznosu od 307,2 miliona evra, bruto dobit od 10,7 miliona evra i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply