Poslovna aktivnost evrozone najbrža od početka 2011. godine

Poslovna aktivnost evrozone najbrža od početka 2011. godine

Poslovna aktivnost evrozone u septembru beleži mnogo jači rast nego što se očekivalo, podržana pre svega industrijskom proizvodnjom koja beleži najjači mesec još od početka 2011. godine, pokazuju podaci objavljenog Markit-ovog izveštaja o PMI pokazatelju.

Ako se ovom skoku dodaju i rastući inflatorni pritisci, to će verovatno povećati očekivanja da će Evropska centralna banka narednog meseca smanjiti obim intervencija na finansijskom tržištu u sklopu programa kvantitativnog popuštanja.

PMI koji predstavlja dobru meru ekonomskog rasta skočio je na 56,7 sa avgustovskih 55,7 poena, dok su Reuters-ovi analitičari očekivali pad na 55,5 poena.

Ovaj nivo PMI pokazatelja sugeriše da bi ekonomski rast evrozone u trećem kvartalu mogao da dostigne 0,7% umesto očekivanih 0,5%.

PMI industrijskog sektora porastao je sa 57,4 na 58,2 poena, u odnosu na očekivanja od 57,1.

Ovaj trend bi trebalo da se održi i narednog meseca jer su fabrike zabeležile rast porudžbina po najbržoj stopi u poslednjih 15 godina.

I uslužni sektor je u septembru zabeležio značajno bolje rezultate.

PMI uslužnog sektora dostigao je nivo od 55,6 poena, naspram očekivanja od 54,7 poena.

Izvor: GdeInvestirati/CNBC, Wisebroker
Previous HP sprema oko 5.000 otkaza
Next Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

Štednja u deviznom znaku postaje neisplativa, jer banke već najavljuju nulte kamate zbog situacije u međunarodnom okruženju, tako da se štednja u dinarima više isplati, izjavila je danas guverner Narodne

Kompanije 0 Comments

Američki mediji: Air Serbia najveća pretnja Delti, Americanu i Unitedu

Američki avio prevoznici godinama optužuju kompanije sa Dalekog Istoka da ostvaruju korist od preko 42 milijardi dolara koristeći svoje ćerke kompanije. Najnoviji trn u oku im je Airbus A330 koji

Makroekonomija 0 Comments

Pavle Petrović: Budžet za 2018. dobar, ali penzije nisu vraćene

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je da je predloženi državni budžet Srbije za 2018. godinu izbalansiran i da je deficit mali, što je dobro, ali da dobro stanje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply