Grčke finansije stabilizovane, ukinuta procedura za smanjenje deficita

Grčke finansije stabilizovane, ukinuta procedura za smanjenje deficita

Evropska unija je saopštila da je ukinula proceduru kojom je primoravala Grčku da smanji ogroman deficit pošto je vlada u Atini stabilizovala budžet uz velike mere štetnje.

Grčki deficit je sada ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je plafon za članice EU, saopštila je Evropska komisija.

Grčki dug je i dalje ogroman – prošlje godine je bio na 179 odsto BDP, ali se očekuje njegovo postepeno smanjenje, dodaje se u saopštenju

Atina će i dalje biti pod nazorom EU, a grčke vlasti su se obavezale da će održavati primerni suficit, što ne obuhvata kamate na dug, od 3,5 odsto BDP-a do 2022. godine.

Evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi rekao je da je odluka o ukidanju procedure za smanjenje preteranog deficita “priznanje za ogroman napor i žrtvovanje grčkog naroda da uspostavi stabilnost u javnim finansijama zemlje”.

Grčka je 2009. imala deficit do 15,1 odsto, ali je prošle godine imala suficit od 0,7 odsto, dok se ove godine predviđan mali deficit, navela je Evropska komisija.

“Preokret od 2009. nema paralele u Evropi”, rekao je Moskovisi.

Grčka prolazi kroz veliku ekonomsku krizu uz podršku paketa pomoći međunarodnih kreditora – Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i EU.

Međunarodna pomoć je uslovljena sprovođenjem reformi koje podrazumevaju i smanjenje plata i penzija. Grčka i dalje ima najveću nezaposlenost među članicama EU – oko 21 odsto, mada je 2013. bila na skoro 28 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Skočila cena maslaca, preti nestašica
Next Švajcarski ABB kupuje deo General Electric-a

You might also like

Kompanije 0 Comments

Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto

Bogatstvo 20 najbogatijih porodica povezanih s poljoprivredom narasla je za 2,1 milijardi evra u 2015. godini.

Politika 0 Comments

Vučić sa liderima Zapadnog Balkana: Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora važno za region

Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu posle razgovora s čelnicom EU Federikom Mogerini i premijerima sa Zapadnog Balkana, da je dobio podršku većine sagovornika

Makroekonomija 1Comments

Bank of England snizila kamatu, funta pala više od 1 odsto

Britanska centralna banka, Bank of England, danas je snizila referntnu kamatu, nagoveštavajući da bi kamata mogla biti još niža ako se stanje u ekonomiji pogorša.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply