Otvoren konkurs za razvoj inovacija

Otvoren konkurs za razvoj inovacija

Vlada Republike Srbije izdvojila je iz budžeta 90 miliona dinara u okviru novog konkursa za inovacione projekte za fizička i pravna lica, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u petak (22. septembra 2017. godine), prilikom obilaska kompanije Agrounik u Šimanovcima.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, konkurs je raspisan 20. septembra i biće otvoren do 9. oktobra. Pravna lica mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do dva miliona dinara po projektu, dok fizička lica mogu da se prijave za maksimalno 400.000 dinara po projektu.

Ministar Popović je prilikom posete kompaniji Agrounik naglasio da vlada na ovaj način želi da pospeši saradnju nauke i privrede i da motiviše kompanije i fizička lica da što više sarađuju sa fakultetima, institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama.

“Tako će se mnogo više koristiti inovacije i nove tehnologije u industriji, a kao rezulat dobićemo veću konkurentnost domaće industrije, rast izvoza i, što je najvažnije, otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkom sektoru”, rekao je Popović.

Vlasnica kompanije Agrounik Snežana Đorđević navela je da je ova kompanija, zahvaljujući sredstvima koja je dobila od države za inovacije, istraživanje i razvoj, razvila laboratorije za mikrobiologiju, agrohemiju i molekularnu genetiku, i porasla od preduzeća koja je imalo dva zaposlena do firme koja danas ima više od 40 radnika, pri čemu polovinu svoje proizvodnje plasira na inostrano tržište.

Agrounik je prethodnih godina iskoristio više od 20 miliona dinara kroz konkurse ministarstva za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, a ministar Popović najavio je da će ova kompanija u narednom periodu dobiti još 11 miliona dinara.

Sve potrebne informacije i formulari za prijavu na novi konkurs za inovacione projekte nalaze se na sajtu ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Za evro u ponedeljak 119,2 dinara po srednjem kursu
Next Prodaje se ostrvo u Šetlandskom arhipelagu prazno već 80 godina

You might also like

Primeri iz prakse 1Comments

Zapad podstiče preduzetništvo, a mi zatvaramo

Posle intevencije inspekcije, dvojica studenata iz Niša, koji su zarađivali džeparac razvozeći biciklima sitnije pošiljke, prestali su da rade, a da bi nastavili, potrebne su im dozvola i registracija, što oni

Kompanije 0 Comments

Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Zbog nedovoljnog odaziva birača na italijanski referendum koji je održan u nedelju, a čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je,pokazali su

Kompanije 0 Comments

Rast prodaje automobila na tržištu Evrope u 2016. godini

Prodaja automobila u Evropi je porasla u 2016. godini, treću godinu uzastopno, pri čemu su sva velika tržišta evidentirala rast prodaje, pokazali su podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply