Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda po stopi od 3%, kao i ove godine, izjavio je u sredu direktor odeljenja Ekonomskih istraživanja te banke Hrvoje Stojić, ocenivši da je to za Hrvatsku solidna stopa rasta.

U 2018. se očekuje još jedna rekordna turistička sezona, rekao je Stojić te dodao da kada se gledaju rizici, ove se godine puno pričalo o restrukturiranju Agrokora a zapravo se ti rizici, barem doslovce, nisu materijalizovali.

“Nikad nismo rekli da restrukturiranje Agrokora neće imati uticaj na ekonomiju, ali smo konstantno identifikovali niz pozitivnih rizika koji poništavaju eventualne negativne efekte, a koliki će oni biti na kraju vreme će pokazati”, rekao je Stojić.

Udeo javnog duga u BDP-u trebalo bi da nastavi da pada, i to s ovogodišnjih procenjenih 85,2 na 82,7%, dok bi platni bilans trebalo da bude u višku od 2,5%, nakon ovogodišnjih 4,7%. Budžetski deficit, pak, trebalo bi da iznosi 0,5% BDP-a.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Erste grupa: Rast BDP-a Srbije ove godine 2,1 odsto
Next Pet kompanija ponudilo od 500 do 600 miliona dolara za RTB Bor

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije

Američka bonitetna agencija Fitch srezala je projekciju rasta globalne ekonomije. Svetski bruto domaći proizvod (BDP) će porasti za 2,5 odsto u 2016. godini.

Makroekonomija 0 Comments

Šest ekonomskih mera koje Srbija treba sprovesti u ovoj godini po preporukama EU

Srbija treba da nastavi sa smanjenjem budžetskog deficita, da ubrza reformu državnih preduzeća i unapredi razvoj privatnog sektora boljom kontrolom parafiskalnih troškova, neke su od preporučenih mera koje su Srbija i

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka: Inflacija bi mogla da dostigne 2 odsto u januaru

Nemačka inflacija mogla bi da dostigne 2 odsto u januaru zbog viših cena energenata, ostvarujući nedostižan cilj ECB prvi put u četiri godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply