Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda po stopi od 3%, kao i ove godine, izjavio je u sredu direktor odeljenja Ekonomskih istraživanja te banke Hrvoje Stojić, ocenivši da je to za Hrvatsku solidna stopa rasta.

U 2018. se očekuje još jedna rekordna turistička sezona, rekao je Stojić te dodao da kada se gledaju rizici, ove se godine puno pričalo o restrukturiranju Agrokora a zapravo se ti rizici, barem doslovce, nisu materijalizovali.

“Nikad nismo rekli da restrukturiranje Agrokora neće imati uticaj na ekonomiju, ali smo konstantno identifikovali niz pozitivnih rizika koji poništavaju eventualne negativne efekte, a koliki će oni biti na kraju vreme će pokazati”, rekao je Stojić.

Udeo javnog duga u BDP-u trebalo bi da nastavi da pada, i to s ovogodišnjih procenjenih 85,2 na 82,7%, dok bi platni bilans trebalo da bude u višku od 2,5%, nakon ovogodišnjih 4,7%. Budžetski deficit, pak, trebalo bi da iznosi 0,5% BDP-a.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Erste grupa: Rast BDP-a Srbije ove godine 2,1 odsto
Next Pet kompanija ponudilo od 500 do 600 miliona dolara za RTB Bor

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Rast BDP-a u Rumuniji najveći u Evropskoj uniji

Rumunija je u trećem kvartalu ove godine sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 4,6 odsto međugodišnje rekorder među članicama Evropske unije, a prati je Bugarska sa stopom rasta od 3,4 procenta, prema

Makroekonomija 0 Comments

Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocenjuje rejting agencija “Moody’s”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kazahstan predložio uvođenje nove svetske valute kako bi se spasila svetska ekonomija

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev predložio je tokom govora na Ekonomskom forumu u Astani kako da se spasi svetska ekonomija od valutnog rata uz pomoć stvaranja globalne kriptovalute. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply