Saudijska naftna kompanija prikuplja 100 mlrd USD kroz IPO

Saudijska naftna kompanija prikuplja 100 mlrd USD kroz IPO

Najveća svetska naftna kompanija čija se vrednost procenjuje na 2 biliona USD, Saudi Aramco, priprema se da kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) emituje 5% akcija i prikupi 100 milijardi USD.

Predstavnici kompanije planiraju da akcije listiraju na berzi u Rijadu, kao i na još jednoj svetskoj berzi – u Njujorku ili u Londonu.

Ovaj naftni gigant, koji dnevno proizvodi 10,5 miliona barela nafte dnevno, najverovatnije će sprovesti najveći IPO u istoriji u drugoj polovini 2018. godine. Saudijska Arabija se i dalje suočava sa slabljenjem cene nafte – prošle godine Rijad je sa članicama OPEC organizacije i velikim proizvođačima stvorio koaliciju kako bi se postigao dogovor o smanjenju proizvodnje i snabdevanja i podstakao rast cene ovog energenta.

Međutim, analitičari okupljeni oko Bloomberga smatraju da bi vrednost barela nafte mogla dostići oko 60 USD tek 2019.

Nedavno objavljeni izveštaji OPEC-a i američke Međunarodne agencije za energetiku prilično su optimistični povodom rasta tražnje do kraja tekuće godine, a najavljuju nastavak tog trenda i za 2018.

Po ovom scenariju, vrednost nafte do kraja godine bi trebalo da se stabilizuje oko 50 USD.

Izvor: GdeInvestirati/Bloomberg, Reuters, Wisebroker
Previous Osam kompanija zainteresovano za partnerstvo sa RTB Bor
Next Azijske berze porasle, dolar stabilan

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Gas od 1. aprila jeftiniji u proseku za 12,7 odsto

Savet Agencije za energetiku Srbije odobrio je danas da prirodni gas od 1. aprila pojeftini u proseku za 12,7 odsto za javne snabdevače, a za domaćinstva za 11,8 odsto.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Pritisci iz SAD-a utiču na pad cene nafte

Cene nafte su danas nastavile da padaju ispod 50 dolara za barel, jer su američki proizvođači i dalje na kursu povećanja aktivnosti, što je u suprotnosti sa nastojanjima Organizacije zemalja

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Srbija pregovara sa potencijalnim finansijerom za gasnu vezu sa Bugarskom

Kako nezvanično saznaje Danas, iz krugova bliskih Vladi Srbije, država je počela pregovore sa potencijalnim finansijerom za izgradnju gasovoda između Srbije i Bugarske.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply