Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu i splašnjavanju zabrinutosti u vezi Severne Koreje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 odsto, nastavivši uspon od prošle nedelje.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,40 odsto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 odsto, na 12.594 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.235 bodova.

Na evropskim se berzama na početku nove nedelje nastavio rast od prošle, kada su berzanski indeksi u Nemačkoj i Francuskoj znatno porasli.

No, britanski FTSE je prošle nedelje znatno pao jer su tamošnje monetarne vlasti najavile mogućnost povećanje kamata do kraja godine.

Jutros su ulagači dobro raspoloženi i skloni rizičnijim investicijama jer su u petak svi najvažniji indeksi na Wall Streetu dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

Uz to, splasnule su zabrinutosti u vezi Severne Koreje, koja je u petak ispalila projektil koji je preleteo Japan i pao u more.

Podršku tržištima pružaju i visoke cene nafte, koje su prošle nedelje porasle više od 3 odsto i dostigle najviše nivoe u gotovo pet meseci jer su OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećali procene potražnje u narednom razdoblju.

Zahvaljujući tome, jutros se cena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 55,65 dolara, dok na američkom tržištu iznosi 49,90 dolara.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u plusu 0,9 odsto i dostigao najviši nivo u 10 godina.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ukoliko niste podizali dividende od 2012., na računu imate 2.600 dinara
Next Najviši rast cene nafte u proteklih pet godina

You might also like

Bitcoin stabilan oko 455 dolara

Cena bitconina protekle nedelje se, uz skroman obim trgovanja, kretala između 450$ i 460 dolara. Digitalna valuta je najviši nivo dostigla u ponedeljak kada je vredela 464,21 dolara, da bi

Beogradska berza: Godišnji izveštaj podstakao trgovanje akcjama NIS-a, Jubmes banka dobitnik dana

Poslednji dan februara na Beogradskoj berzi je doneo dobar promet i nastavak rasta tržišta akcija. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 141,1 milion RSD (1,1 milion EUR), a indeks Belex15

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze podstaknute dobrim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply