Najveća offshore bogatstva na svetu

Najveća offshore bogatstva na svetu

Najnovija studija o nejednakosti prihoda pokazuje da najveći svetski bogataši drže svoja bogatstva u zemljama koje predstavljaju svojevrsne poreske oaze.

Najveći svetski milijarderi, koji koriste blagodeti offshore zemalja, potiču iz zemalja sa velikim prirodnim bogatstvima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na vrhu liste zemalja, čije najveće bogatstvo leži u offshore zonama, nalaze se i Venecuela, Saudijska Arabija, Rusija, Argentina, Grčka, Tajvan, Portugal, Turska i neke zemlje Zapadne Evrope.

Istraživači Annette Alstadsaeter sa Norveškog univerziteta, Niels Johannesen sa Univerziteta u Kopenhagenu i Gabriel Zucman sa Univerziteta u Kaliforniji oslanjali su se na najnovije podatke Banke za međunarodna poravnanja o količini bilateralnih depozita van matične zemlje.

Posebna studija, koja se zasniva na procurelim podacima HSBC Švajcarske banke i Panamskih papira, je pokazala da procenat utaje poreza raste sa porastom bogatstva. U proseku, svega 3 odsto građana iz Skandinavskih zemalja izbegava plaćanje poreza. Međutim, od najbogatijih građana tih zemalja, koji čine 0,01 odsto ukupnog stanovništva, čak trećina vrši utaju poreza.

Istraživači su takođe došli do zaključka da visoke poreske stope nisu glavni pokretač za premeštanje bogatstva u offshore, već su to politička i ekonomska nestabilnost.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online, Marketwatch
Previous Vodeće američke kompanije kontrolišu tržište obveznica
Next NBS: Od 1. oktobra nije potreban pečat

You might also like

Tema dana 0 Comments

Stambeni krediti sa fiksnom kamatom i u Srbiji

Nekoliko banaka na srpskom tržištu pustilo je stambene kredite indeksirane u evrima sa fiksnom kamatnom stopom, uz rok otplate do 20 godina, piše Blic.

Društvo 0 Comments

Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po srpskoj poternici

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija večeras uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Društvo 0 Comments

Počela realizacija IPA 2015, odobreno prvih 39,7 miliona evra

Vlada Srbije i Evropska komisija u utorak su potpisali finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 miliona evra, odobrava

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply