Najveća offshore bogatstva na svetu

Najveća offshore bogatstva na svetu

Najnovija studija o nejednakosti prihoda pokazuje da najveći svetski bogataši drže svoja bogatstva u zemljama koje predstavljaju svojevrsne poreske oaze.

Najveći svetski milijarderi, koji koriste blagodeti offshore zemalja, potiču iz zemalja sa velikim prirodnim bogatstvima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na vrhu liste zemalja, čije najveće bogatstvo leži u offshore zonama, nalaze se i Venecuela, Saudijska Arabija, Rusija, Argentina, Grčka, Tajvan, Portugal, Turska i neke zemlje Zapadne Evrope.

Istraživači Annette Alstadsaeter sa Norveškog univerziteta, Niels Johannesen sa Univerziteta u Kopenhagenu i Gabriel Zucman sa Univerziteta u Kaliforniji oslanjali su se na najnovije podatke Banke za međunarodna poravnanja o količini bilateralnih depozita van matične zemlje.

Posebna studija, koja se zasniva na procurelim podacima HSBC Švajcarske banke i Panamskih papira, je pokazala da procenat utaje poreza raste sa porastom bogatstva. U proseku, svega 3 odsto građana iz Skandinavskih zemalja izbegava plaćanje poreza. Međutim, od najbogatijih građana tih zemalja, koji čine 0,01 odsto ukupnog stanovništva, čak trećina vrši utaju poreza.

Istraživači su takođe došli do zaključka da visoke poreske stope nisu glavni pokretač za premeštanje bogatstva u offshore, već su to politička i ekonomska nestabilnost.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online, Marketwatch
Previous Vodeće američke kompanije kontrolišu tržište obveznica
Next NBS: Od 1. oktobra nije potreban pečat

You might also like

Društvo 1Comments

Zaostale predmete u katastru rešavaju novih 215 zaposlenih

U Republičkom geodetskom zavodu danas će početi da radi 215 službenika geodetske i pravne struke, koji imaju zadatak da u narednih godinu dana reše sve zaostale predmete u katastru.

Geopolitika 0 Comments

Bivši zamenik šefa CIA: Granice na Balkanu će se menjati

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Steven Meyer kaže da će, po njegovom mišljenju, Republika Srpska opstati i da misli da su “velike šanse da će se granice na Balkanu

Preduzetništvo 0 Comments

Broj blokiranih firmi veći za 45 odsto nego prošle godine

Prema analizi agencije za bonitet Bisnode u julu ove godine  bilo je za 45 odsto više blokiranih firmi nego u istom mesecu prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply