Najveća offshore bogatstva na svetu

Najveća offshore bogatstva na svetu

Najnovija studija o nejednakosti prihoda pokazuje da najveći svetski bogataši drže svoja bogatstva u zemljama koje predstavljaju svojevrsne poreske oaze.

Najveći svetski milijarderi, koji koriste blagodeti offshore zemalja, potiču iz zemalja sa velikim prirodnim bogatstvima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na vrhu liste zemalja, čije najveće bogatstvo leži u offshore zonama, nalaze se i Venecuela, Saudijska Arabija, Rusija, Argentina, Grčka, Tajvan, Portugal, Turska i neke zemlje Zapadne Evrope.

Istraživači Annette Alstadsaeter sa Norveškog univerziteta, Niels Johannesen sa Univerziteta u Kopenhagenu i Gabriel Zucman sa Univerziteta u Kaliforniji oslanjali su se na najnovije podatke Banke za međunarodna poravnanja o količini bilateralnih depozita van matične zemlje.

Posebna studija, koja se zasniva na procurelim podacima HSBC Švajcarske banke i Panamskih papira, je pokazala da procenat utaje poreza raste sa porastom bogatstva. U proseku, svega 3 odsto građana iz Skandinavskih zemalja izbegava plaćanje poreza. Međutim, od najbogatijih građana tih zemalja, koji čine 0,01 odsto ukupnog stanovništva, čak trećina vrši utaju poreza.

Istraživači su takođe došli do zaključka da visoke poreske stope nisu glavni pokretač za premeštanje bogatstva u offshore, već su to politička i ekonomska nestabilnost.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online, Marketwatch
Previous Vodeće američke kompanije kontrolišu tržište obveznica
Next NBS: Od 1. oktobra nije potreban pečat

You might also like

Tema dana 0 Comments

Radnici na lizing: “Legalni” vid zapošljavanja koji ne postoji u zakonodavstvu Srbije

Radnici na lizing, koji su u Srbiju stigli sa tranzicijom teško mogu da ostvare prava koja imaju njihove kolege zaposlene direktno kod poslodavca, a pri tom žive u stalnom strahu

Društvo 0 Comments

Autobus sa vojnicima sleteo s puta kod Vladičinog Hana, više povređenih

Autobus koji je prevozio 40 pripadnika 4. brigade Kopnene vojske na relaciji Niš – Vranje, jutros je kod Vladičinog Hana sleteo s puta, a prema prvim informacijama više osoba je

Zdravlje

Online predaja zahteva za zdravstvenu karticu počinje danas

Predaja elektronskih zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica građana za zdravstvene kartice počinje od danas, 10.11.2016. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply