Najveća offshore bogatstva na svetu

Najveća offshore bogatstva na svetu

Najnovija studija o nejednakosti prihoda pokazuje da najveći svetski bogataši drže svoja bogatstva u zemljama koje predstavljaju svojevrsne poreske oaze.

Najveći svetski milijarderi, koji koriste blagodeti offshore zemalja, potiču iz zemalja sa velikim prirodnim bogatstvima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na vrhu liste zemalja, čije najveće bogatstvo leži u offshore zonama, nalaze se i Venecuela, Saudijska Arabija, Rusija, Argentina, Grčka, Tajvan, Portugal, Turska i neke zemlje Zapadne Evrope.

Istraživači Annette Alstadsaeter sa Norveškog univerziteta, Niels Johannesen sa Univerziteta u Kopenhagenu i Gabriel Zucman sa Univerziteta u Kaliforniji oslanjali su se na najnovije podatke Banke za međunarodna poravnanja o količini bilateralnih depozita van matične zemlje.

Posebna studija, koja se zasniva na procurelim podacima HSBC Švajcarske banke i Panamskih papira, je pokazala da procenat utaje poreza raste sa porastom bogatstva. U proseku, svega 3 odsto građana iz Skandinavskih zemalja izbegava plaćanje poreza. Međutim, od najbogatijih građana tih zemalja, koji čine 0,01 odsto ukupnog stanovništva, čak trećina vrši utaju poreza.

Istraživači su takođe došli do zaključka da visoke poreske stope nisu glavni pokretač za premeštanje bogatstva u offshore, već su to politička i ekonomska nestabilnost.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online, Marketwatch
Previous Vodeće američke kompanije kontrolišu tržište obveznica
Next NBS: Od 1. oktobra nije potreban pečat

You might also like

Društvo 0 Comments

Milioneri drže polovinu svetskog bogatstva

Iako milioneri predstavljaju jedan odsto svetskog stanovništva, oni u svojim rukama drže gotovo polovinu privatnog svetskog bogatstva, pokazuje godišnji izveštaj finansijske firme Boston Consulting Group.

Društvo 0 Comments

Države u kojima je moguće kupiti državljanstvo

Procenjeno je da na globalnom nivou ova industrija vredi dve milijarde dolara.

Politika 0 Comments

Brexit i izbor Macrona promenili pogled Merkelove na EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, obraćajući se glasačima uoči saveznih izbora, da su odluka Britanije da napusti EU i izbor Emmanuela Macrona za predsednika Francuske promenili njen pogled na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply