Evropske zemlje najveći investitori u SAD

Evropske zemlje najveći investitori u SAD

Evropske države vodeći su strani investitori u SAD, a zanimljivo je da Kina nije ni među prvih 10 zemalja.  

Prema podacima o direktnim stranim investicijama (FDI) za prošlu godinu, koje je objavila Kancelarija za ekonomske analize, vodeći ulagači u Ameriku su Velika Britanija (598,3 milijarde dolara), Kanada (453,6 milijardi dolara), Japan (424,3 milijarde dolara) i Nemačka (372,8 milijardi dolara).

Među prvih 10 još je pet evropskih država – Irska, Francuska, Švajcarska, Holandija i Španija, a tu je i Singapur. Zanimljivo je da je Kina prošle godine uložila svega 58,2 milijarde dolara, čak pet puta manje nego Irska, koja je investirala 279,6 milijardi dolara. Proizvodni sektor privukao je najviše ulaganja, 41 odsto.

Ako je suditi po prva tri meseca ove godine, strana ulaganja u SAD mogla bi značajno porasti. Zvanični podaci pokazuju da se do marta u Ameriku slilo 83,6 milijardi dolara stranih ulaganja, čak 62 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni svijet
Previous Da li evru preti krah?
Next Beogradska berza: Oporavak indeksa praćen slabim prometom

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Pojačana kontrola deviznih plaćanja kompanija u Srbiji povezanih u sistem “Agrokor”

Na kompanije u Srbiji povezanih u sistem “Agrokor” biće primenjena pojačana kontrola deviznih plaćanja, kako bi se sprečio odliv kapitala, a zakonske mehanizme za to ima Narodna banka, piše “Politika”.

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

Jen je preko noći porastao usled frustracija da se Japan ne kreće jasno napred sa „narednom fazom“ fiskalne koordinacije centralne banke, jer je japanski ministar finansija Aso izjavio da veličina

Kompanije 1Comments

Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti

Železara „Smederevo” će najverovatnije na kraju 2015. godine biti najveći gubitnik sa minusom od 17,7 milijardi dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply