Zoran Drakulić: Poreskim rasterećenjem poslodavaca do većeg minimalca

Zoran Drakulić: Poreskim rasterećenjem poslodavaca do većeg minimalca

Predsednik Kluba „Privrednik” Zoran Drakulić kaže da je uslov da poslodavci prihvate povećanje minimalca bilo poresko rasterećenje.

“Prihvatili smo predlog sindikata da se minimalac poveća sa 130 na 143 dinara po satu, ali pod uslovom da dobijemo neka poreska rasterećenja. U ovom slučaju, razmatra se da se taj trošak kompenzuje preko povećanja neoporezivog dela zarade”, kaže Drakulić za Politiku.

Na pitanje zar taj novac ne bi trebalo da pripadne zaposlenom, Drakulić odgovara da se bruto plata radnika neće menjati, i da je zarada stvar između radnika i poslodavca.

Minimalac će sa 130 dinara biti povećan na 143 dinara, ali taj trošak neće platiti poslodavci, jer će ih država rasteretiti i smanjiti poreske namete. 

Sa MMF-om će se razmatrati mogućnost da se neoporezivi deo zarade, koji trenutno iznosi 11.790 dinara, poveća za 2.200 dinara. Trošak poreskog rasterećenja preuzeće država i to će je koštati četiri do pet milijardi dinara.

Za zaposlene koji u ugovoru o radu imaju dogovorenu bruto zaradu sa povećanjem neoporezivog dela zarade trebalo bi da se poveća i njihova neto plata. Odnosno, da im mesečne uplate na tekućem računu budu veće.

Međutim, kako sada stvari stoje, većina poslodavaca taj iznos će zadržati za sebe. Tačnije trošak koji će im se pojaviti po osnovu povećanja minimalne cene rada apsorbovaće tako što će imati manje rashode po osnovu ovog poreskog rasterećenja.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Objavljen novi oglas za prodaju fabrike "AHA Mura Prvi maj'' u stečaju
Next Gradi se stambeno-poslovni objekat “Skyline Belgrade”

You might also like

Karijera 1Comments

Objavljeni konkursi za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća u Srbiji

Vlada Srbije objavila je danas javne konkurse za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća, među kojima su Srbijagas i Pošte Srbije.

Kompanije 0 Comments

Iz EPS-a odlazi 2.000 radnika do kraja godine

Predstavnici MMF i EPS dogovorili su da se problem prekobrojnih radnika rešava prevremenim penzionisanjem i dobrovoljnim odlaskom zaposlenih, piše “Blic”.

Zlato pojeftinilo nakon snažnih podataka o zaposlenosti u SAD

Cena zlata u sredu je oslabila nakon što su dobri podaci o zaposlenosti u SAD pojačali sklonost investitora ka rizičnijim ulaganjima.

1 Comment

  1. Draganče
    September 08, 02:11 Reply
    Nedavno prikazaše tenkove SR. Jugoslavije kako idu sa Kosova, pa mi pade Ti na pamet. Na jednu stranu-poslovno, to je pametan potez. Iskoristiti ludilo 2000 i utopiti to gvoždje Amerima. Da, ali samo pod uslovom da je to tvoja ideja. Druga je stvar, mnogo, mnogo malignija, ako si Ti dobio zadatak od nekog sa strane, da za proklete novce, srebrenjake , obaviš ovaj prljavi posao razoružanja VS, iza leđa Srpskog naroda. Kaži mi pošteno , šta ti misliš o sebi posle svega toga. Posao je je svršen. Novci su tu gde jesu. Klopaš, spavaš, ideš u WC kao i svi Srbi, a Srbin više nisi, jer je tvoje delo raskrinkano i omraženo od tvog bivšeg naroda. Kaži iskreno da li je sve to imalo smisla, ili ste i ti i tvoja porodica i bez tog novca mogli da živite veoma situirano, normalnim životom i naročito bez sadašnje hipoteke koju svi Vi nosite. Malo ste para uzeli, a mnogo dugujete i Srbiji i Srbima.

Leave a Reply