Prosečni mesečni izdaci domaćinstva u Srbiji 61.477 dinara

Prosečni mesečni izdaci domaćinstva u Srbiji 61.477 dinara

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u drugom kvartalu ove godine iznosili su 60.195 dinara.

Prosečni izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 61.477 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako je navedeno, prosečni prihodi su za 2,6 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava su veći za 2,2 odsto.

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 50,3 odsto, penzije – 31,8 odsto, naturalna potrošnja – 3,7 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa – tri odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova – 2,9 odsto, ostala primanja od socijalnog osiguranja – 2,8 odsto, ostala primanja – 2,6 odsto, i 2,9 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 34,2 odsto i za stanovanje, vodu, el. energiju, gas i ostala goriva – 16,6 odsto.

Slede izdaci za transport – devet odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge – 6,1 odsto, za odeću i obuću – 5,5 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto za rekreaciju i kulturu – 4,8 odsto, za alkoholna pića i duvan – 4,8 odsto, za opremu za stan i tekuće održavanje – 4,6 odsto, za zdravlje – 4,5 odsto i 4,4 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Podaci o prosečnim mesečnim primanjima i izdacima dobijeni su na osnovu ankete 1.619 domaćinstva.

Izvor: GdeInvestirati/beta
Previous Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan
Next MMF kod Vučića: Ima prostora za veće plate i penzije

You might also like

Društvo 0 Comments

RZS: Skok cena u oktobru za 0,7 odsto

Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je danas da su potrošačke cene u Srbiji u oktobru, u poredenju sa septembrom, povećane za 0,7 odsto, dok su na godišnjem nivou povećane

Društvo 0 Comments

Kriptovalute ulaze u fudbal

Sedam klubova engleske Premijer lige počelo je testiranje sistema kriptovaluta za koji očekuju da će ubrzo zameniti tradicionalni način plaćanja.

Makroekonomija 1Comments

Sporazum o Brexitu biće najsloženiji u istoriji

EU – UK 1:0 – To bi bio rezultat prvog dela pregovora o Brexitu, odigranog juče u Bruxellesu, kad bi se ti pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply