Da li evru preti krah?

Da li evru preti krah?

U jeku najjače krize u Grčkoj pre gotovo šest godina, mnogi su evru i evrozoni odbrojavali poslednje dane, a takva predviđanja se nastavljaju i danas.

Ipak, u međuvremenu, evropski novac je i dalje jeda od najpopularnijih svetskih valuta – pa gde je zapelo? Evrozoni je ostalo još najviše 10 dana“ – zaključak je jednog od komentara koji je pre šest godina objavljen na stanicama uglednog londonskog dnevnika FT.

Komentar je sadržao crna očekivanja i pretpostavke o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se spasila zajednička evropska valuta i kako je svakim danom sve bliži trenutak kada će monearni eksperiment da ode u istoriju. A to je bio samo jedan od stotina takvih predviđanja, pa i oštrijih kao oni da će kovanice evra biti samo suveniri.

Nobelovac Pol Krugman je 2012. predvideo da će Grčka izaći iz evrozone „vrlo verovatno sledeći mesec“, i da će to polako dovesti do kraja evra, dok je Nurijel Rubini pre šest godina rekao da postoji 50 odsto šanse da će se evrozona raspasti u narednih tri do pet godina. Tada je mislio da će Grčka napustiti evrozinu za godinu dana, a Portugalu je dao malo više vremena.

Ipak, pet godina kasnije i evro i evrozona su još tu.

Panika u medijima i javnosti samo je dolivala ulje na vatru i inflacija do katastrofalnih granica bila je logičan sled. Naravno, situacija u pomenutim državama bila je ozbiljna, ali je pitanje bilo da li je bilo mesta baš tolikoj panici.

Evro sada polako ide ka svom 20 rođendanu. Evrozona se čak i proširila u međuvremenu, a stihije na tržištima nema. Kombinacija političko finansijskih poteza, najviše pod okriljem Nemačke i ECB donela je kakvu takvu stabilizaciju za evro. Situacija se popravila do te mere sa se sada sve glasnije čuje da bi pristup prema Grčkoj trebalo da se olabavi.

Iako je požar lokalizovan, vatra i dalje tinja, odnosno problemi koje zajednička valuta u ovom obliku donosi nisu rešeni sasvim. Očigledno je da bi trebalo da se rešavaju u sferama širim od monetarne politike, ali malo ko ima hrabrosti za to.

Dok se neko bolje rešenje ne smisli, evro će i dalje biti i željen i neželjen, i sredstvo ujedinjavanja i sredstvo razjedinjavanja, i razlog ekonomskog napretka i razlog ekonomskog nazadovanja. Istovremeno i problem i rešenje.

Izvor: GdeInvestirati/Sinteza Invest Group
Previous Gradi se stambeno-poslovni objekat “Skyline Belgrade”
Next Evropske zemlje najveći investitori u SAD

You might also like

Dinar ojačao, NBS danas kupila 30 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2368 dinara za jedan evro

Najvažnije vesti 0 Comments

Otkupna cena kupine niska i pored mnogo boljeg kvaliteta

Iako je ovogodišnji rod kupine mnogo bolji od lanjskog, cena kilograma od 30 dinara većini proizvođača nije isplativa.

Azijske berze i cene nafte pale, evro ojačao

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su cene nafte pod pritiskom, dok je evro ojačao zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz evrozone.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply