Wall Street: Indeksi nastavljaju sa rekordina uprkos padu Apple-a

Wall Street: Indeksi nastavljaju sa rekordina uprkos padu Apple-a

Na Wall Streetu su i u sedu berzanski indeksi porasli, treći dan zaredom, i dostigli nove najviše nivoe u istoriji, dok je pad cene akcija Applea ograničio dobitke.

Dow Jones ojačao je 0,18 odsto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 odsto, na 6.460 bodova.

Novi rekordni nivoi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cena akcija u potrošačkom i energetskom sektoru.

Energetskom je sektoru podsticaj pružio rast cena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svetskom tržištu počinje smanjivati.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Severne Koreje i urgana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

No, veći uspon indeksa sprečio je pad cene akcija Applea, najvrednije svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Cena Applea pala je 0,8 odsto, nakon što je taj tehnološki div dan pre predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obeležena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Deo analitičara smatra da je pad cene Applea posledica visoke cene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom novembra, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cena akcije Applea od početka godine porasla 37 odsto.

“U određenoj meri, to je uobičajeni scenario ′prodaj nakon objave vesti′. Cena akcije Applea dugo je rasla na temelju velikih očekivanja”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Iako je pad cene Applea pritisnuo indekse, juče su ipak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe.

To im je ove godine uspelo već u niz navrata, uprkos političkim problemima u Beloj kući, sumnji da će predsednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja u vezi poreskog rasterećenja, povećanju kamata Feda i geopolitičkim napetostima u vezi Severne Koreje.

S druge strane, analitičari kažu da rast cena akcija podržavaju sve bolji poslovni rezultati kompanija i stabilan rast najvećih svetskih ekonomija.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,23 odsto, na 12.553 boda, a pariski CAC 0,16 odsto, na 5.217 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,28 odsto, na 7.379 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Pad prihoda Leda u prvih sedam meseci
Next Azijske berze pale sa najviših nivoa u poslednjih 10 godina

You might also like

Evro blago ojačao prema dolaru, funta ispod 1,3 USD

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je blago ojačao prema dolaru nakon nešto slabijih podataka iz američkog sektora usluga.

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza porasli četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, no trgovalo se suzdržano.

Svetske berze 0 Comments

Da li je sada pravi trenutak za kupovinu američkog dolara?

Globalno valutno tržište (Forex) je potpuno decentralizovano, što znači da ne postoji jedna berza preko koje se može trgovati valutama kao što su američki dolar, evro, franak, funta, nego učesnici

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply