Azijske berze pale sa najviših nivoa u poslednjih 10 godina

Azijske berze pale sa najviših nivoa u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago skliznule s najviših nivoa u poslednjih 10 godina jer je ulagače obeshrabrio niz slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja iz Kine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 odsto.

U Južnoj Koreji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo od oktobra 2007. godine.

Iako su juče na Wall Streetu berzanski indeksi dostigli nove najvišenivoe u istoriji, na većini azijskih berzi cene su jutros pale jer je ulagače razočarao niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz Kine.

Promet u trgovini na malo, investicije u fiksni kapital, kao i fabrička proizvodnja porasli su u avgustu manje nego što su analitičari procenjivali.

Iako analitičari ne očekuju značajnije usporavanje rasta druge po velični svetske ekonomije, smatraju da će u drugom polugodištu rast biti ipak sporiji nego u prvom zbog povećanja troškova zaduživanja, odnosno strože monetarne politike.

“Kupovina stranih investitora danas su malo oslabile, dok su slabi pokazatelji iz Kine narušili dobro raspoloženje na tržištima”, kaže Norihiro Fujito, strateg u firmi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Prethodnih je dana, naime, na tržištima vladalo dobro raspoloženje zbog rekordnih nivoa indeksa na Wall Streetu i jer su splasnule zabrinutosti u vezi Severne Koreje i uragana Irma.

Podršku tržištima pružaju i visoke cene nafte, koje su juče skočile više od 2 odsto jer je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svetskom tržištu počinje smanjivati, što pokazuje da dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje daje rezultate.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula 0,2 odsto, na 49,20 dolara.

Na londonskom je tržištu cena barela pala 0,25 odsto, na 55,05 dolara, nakon što je juče dostigla 55,21 dolar, najviši nivo u pet meseci.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio, nakon jučerašnjeg rasta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je na 92,45 bodova, nakon što je sinoć dostigao 92,53 boda, najviši nivo od 5. septembra.

Pritom je cena dolara prema japanskoj valuti jutros dostigla 110,45 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 110,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo na 1,1880 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1980 dolara.

Na tržištima vlada oprez jer će danas biti objavljeni podaci o potrošačkim cenama u SAD-u. Pokažu li jačanje inflacije, to će podstaći spekulacije da bi američka centralna banka ipak mogla do kraja godine još jednom povećati kamate, a to bi podržalo kurs dolara.

No, ako podaci pokažu da je inflacija i dalje znatno ispod ciljanih nivoa Feda, to će značiti da su smanjeni izgledi za povećanje kamata, a to bi pritislo cenu američke valute.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi nastavljaju sa rekordina uprkos padu Apple-a
Next Evropske berze: Ulagači obeshrabreni podacima iz Kine

You might also like

Beogradska berza: Slab promet, NIS najtrgovaniji

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je tek 3,4 miliona RSD (28,3 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 blago porastao na 732,1 poen.

Skupština Fitofarmacije usvojila dividendu od 80 dinara

Na redovnoj skupštini akcionara Galenike Fitofarmacije, održanoj 24. juna, usvojene su sve predložene tačke dnevnog reda, među kojima i odluka o raspodeli dobiti kao i odluka o sticanju sopstvenih akcija

Svetske berze 0 Comments

Cene dijamanata u padu, trgovci oprezni

Uzdržana tražnja, pad cena brušenih dijamanata, te manja proizvodnja a veća prodaja nebrušenih dijamanata, osnovne su karakteristike kretanja na tržištu u 2016. godini, izvestila je Rapaport Group.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply