Azijske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina

Azijske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u sredu se cene akcija stabilno kreću na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, a stabilna je i kurs dolara.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,4 odsto.

U Hong Kongu i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče i kreće se oko najviših nivoa od oktobra 2007. godine.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordima sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu, nakon što su splasnule zabrinutosti u vezi Severne Koreje i uragana Irma, zbog kojih su ulagači danima bili suzdržani.

“Na Wall Streetu su popustila strahovanja, koja su bila prisutna danima, a uspon najvećeg svetskog tržišta sada prate i azijske beze”, kaže Mathan Somasundaram, strateg u firmi Blue Ocean Equities.

U fokusu ulagača juče je na Wall Streetu bila akcija Applea, koja je pojeftinila 0,4 odsto, nakon što je taj tehnološki div predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obeležena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Deo analitičara smatra da je pad cene Applea posledica zabrinutosti zbog mogućih poremećaja u snabdevanju delovima, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cena akcija Applea ove godine snažno porasla.

U novom modelu iPhonea “nema spektakularnih iznenađenja, iako je ono što ta kompanija radi na tom uređaju vrlo dobro”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmiSolaris Asset Management.

Jutros su pale cene akcija Appleovih dobavljača, kao što su Taiwan Semiconductor Manufacturing i Hon Hai Precision Industry.

Podršku tržištima pruža stabilnost cena nafte, nakon što su porasle u prethodna dva dana jer se ulagači nadaju da će se dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje protegnuti i nakon marta iduće godine.

Jutros je cena barela na američkom tržištu blago porasla na 48,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 odsto, na 54,15 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon dva dana rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je 0,1 odsto, na 91,81 bod.

Pritom je cena dolara prema japanskoj valuti dostigla 110,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 109,35 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa je kurs evra dostigao 1,1980 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1960 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P indeks nastavlja da niže rekorde
Next Evropske berze u padu nakon dvodnevnog rasta

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Trenutno stanje i moguća iznenađenja u 2017. godini na tržištima valuta, metala, nafte, poljoprivrednih proizvoda…

O stanju na robnim tržištima, inflaciji, kursu valuta, kretanju cena nafte, žita, kave… i mogućim iznenađenjima u 2017. godini, možete pročitati OVDE u analizi Ole Hansena, direktor sektora strategije trgovine

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed neodlučan po pitanju podizanja kamata

Cene akcija na američkim berzama u sredu su blago porasle nakon objavljivanja zapisnika sa poslednjeg zasedanja američke centralne banke.

Svetske berze 0 Comments

Averzija prema riziku spustila cenu nafte ispod 48 dolara

Cene nafte pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana zbog povećane averzije investitora prema riziku pred predstojeći referendum u Velikoj Britaniji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply