Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skočio više od 1o odsto, dostigavši novi rekordni nivo, jer su ulagači odahnuli sbog splašnjavanja tenzija u vezi Severne Koreje i jer su štete od uragana Irma u SAD-u manje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 1,19 odsto, na 22.057 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,08 odsto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 odsto, na 6.432 boda.

Skok S&P 500 na najviši nivo u istoriji zahvaljuje se rastu cena akcija u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa. Pritom je najviše porastao finansijski sektor jer su se oporavile akcije osiguravajućih kuća.

Taj je sektor danima bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je pre dve nedelje poharao Teksas, a potom i zbog Irme.

No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedelju pogodio Floridu, iako velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Zahvaljujući tome, cene akcija osiguravajućih kuća Universal Insurance Holding i grupe HCI skočile su više od 12, a Heritage Insurancea oko 21 odsto.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Severna Koreja pre desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus.

Očekivalo se da bi ta zemlja tokom vikenda i proslave godišnjice osnivanja mogla ispaliti novu raketu. No, suzdržala se od novih provokacija, pa je održana samo velika proslava na kojoj je diktator Kim Jong Un čestitao naučnicima zaslužnim za nedavni nuklearni pokus.

“Vratila se sklonost prema riziku, pa se ulagači vraćaju na tržište. Zasad se radi o rastu cena akcija jer su ulagači odahnuli zbog dve stvari – smanjenja geopolitičkih tenzija i poboljšanja vremenskih prilika”, kaže Neil Massa, trgovac u firmi Manulife Asset Management.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto, na 7.413 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,39 odsto, na 12.475 bodova, a pariski CAC 1,24 odsto, na 5.176 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NSZ: Na evidenciji 628.000, nikad manje nezaposlenih
Next Azijske berze dostigle najviši nivo u istoriji

You might also like

Wall Street: Indeksi u blagom padu, Nasdaq na novom rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago oslabili, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo.

Turska lira i dalje u padu

Turska lira nastavila je juče da pada, nakon kraćeg oporavka i nakon što su SAD zapretile novim sankcijama.

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se suzdržano jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, a podršku im pruža oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply