Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skočio više od 1o odsto, dostigavši novi rekordni nivo, jer su ulagači odahnuli sbog splašnjavanja tenzija u vezi Severne Koreje i jer su štete od uragana Irma u SAD-u manje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 1,19 odsto, na 22.057 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,08 odsto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 odsto, na 6.432 boda.

Skok S&P 500 na najviši nivo u istoriji zahvaljuje se rastu cena akcija u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa. Pritom je najviše porastao finansijski sektor jer su se oporavile akcije osiguravajućih kuća.

Taj je sektor danima bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je pre dve nedelje poharao Teksas, a potom i zbog Irme.

No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedelju pogodio Floridu, iako velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Zahvaljujući tome, cene akcija osiguravajućih kuća Universal Insurance Holding i grupe HCI skočile su više od 12, a Heritage Insurancea oko 21 odsto.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Severna Koreja pre desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus.

Očekivalo se da bi ta zemlja tokom vikenda i proslave godišnjice osnivanja mogla ispaliti novu raketu. No, suzdržala se od novih provokacija, pa je održana samo velika proslava na kojoj je diktator Kim Jong Un čestitao naučnicima zaslužnim za nedavni nuklearni pokus.

“Vratila se sklonost prema riziku, pa se ulagači vraćaju na tržište. Zasad se radi o rastu cena akcija jer su ulagači odahnuli zbog dve stvari – smanjenja geopolitičkih tenzija i poboljšanja vremenskih prilika”, kaže Neil Massa, trgovac u firmi Manulife Asset Management.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto, na 7.413 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,39 odsto, na 12.475 bodova, a pariski CAC 1,24 odsto, na 5.176 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NSZ: Na evidenciji 628.000, nikad manje nezaposlenih
Next Azijske berze dostigle najviši nivo u istoriji

You might also like

Dinar se oporavlja, NBS sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu

Dinar je ojačao prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,7963 dinara za jedan evro.

Srednji kurs 119,63 dinara za evro

Dinar je u utorak zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs biće 119,6343 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Azijske berze: BoJ nije odušavila ulagače, pad indeksa

Nove podsticajne mere centralne banke Japana nisu oduševile ulagače pa je vrednost akcija na azijskim berzama pao u petak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply