UBS: Avgustovski rast kredita privredi 5,2 odsto

UBS: Avgustovski rast kredita privredi 5,2 odsto

Bankarski krediti privredi su posle duže vremena porasli za 5,2% u avgustu 2017. godine na mesečnom nivou, što je ohrabrujući znak za domaću ekonomiju, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Istovremeno, kaže Dugalić, u avgustu je zabeleženo smanjivanje loših kredita (NPL) privrede i stanovništva, koji su pre dve godine iznosili 22 do 23%, pri čemu je kod privrede taj procenat bio čak na nivou od 26%.

“Mere koje je u poslednje dve godine preduzela Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija za rešavanje problematičnih kredita sada daju rezultate, tako da je ukupan nivo loših kredita sada 14% – kod privrede 17%, a kod stanovništva 7,7%”, precizirao je generalni sekretar UBS-a.

Kada je reč o plasmanima stanovništvu, Dugalić je istakao da je u avgustu registrovan rast gotovinskih kredita od 2,1% na 306 milijardi RSD, dok stambeni krediti iznose 381 milijardu. Takođe su u posmatranom mesecu povećani i krediti za refinansiranje za 3,4%, koji su dostigli iznos od 113 milijardi RSD.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
Next Goran Knežević: Cilj ove godine 2 mlrd evra stranih direktnih investicija

You might also like

Transport 0 Comments

Pad prihoda Daimlera usled skandala o emisiji gasova

Nemački proizvođač luksuznih automobila i kamiona Daimler objavio je solidne rezultate za treći kvartal tekuće godine, ali je profitabilnost ovog automobilskog giganta pogođena troškovima nastalim u vezi sa skandalom emisije

Makroekonomija 0 Comments

S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije “BB”

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P Global Ratings” potvrdila je kreditni rejting Srbije “BB” i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, zbog uspešne fiskalne konsolidacije, saopštilo

Kompanije 0 Comments

Microsoft posle LinkedIna kupio još jednu kompaniju

Microsoft je prošle nedelje kupio LinkedIn u iznenađujućoj akviziciji, ali izgleda da je kompanija ubrzo napravila i drugu kupovinu, ovog puta za znatno manju sumu novca, čiji tačni uslovi nisu obelodanjeni.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply