Vraća se čovek koji je prepustio tron Alibabi i Tencentu

Vraća se čovek koji je prepustio tron Alibabi i Tencentu

Pre svega dvanaest godina, najveća internet kompanija u Kini nije bio poznati div Alibaba ili Tencent. To je bila kompanija Shanda Interactive Entertainment Limited.

Ova kompanija se bavila industrijom igara, a njen osnivač bio je Tianqiao Chen. Chen je s 30 godina postao milijarder, da bi ubrzo nakon toga nestao sa scene.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

U jednom trenutku Tianqiao Chen napustio je Kinu i nestao iz javnosti. Nakon svih ovih godina, Chen se vratio – živi u Singapuru i planira svoje sledeće korake.

Što se uopšte dogodilo, saznao je Bloomberg. Recimo samo da je, poput nekih drugih milijardera, otkrio kako nije sve u novcu.

Konkurencija, tehnologija ili nešto treće?

U razgovoru Chen (44) je otkrio zašto je odustao od svog životnog rada i prepustio kormilo Tencentu i Alibabi. Sve je počelo opakim napadima panike, zbog stresa zbog konkurencije i vladinih regulacija. Na kraju je shvatio da je bolje da sve napusti nego da žrtvuje zdravlje.

‘Svakog zalaska sunca sam razmišljao o tom da se više neću probuditi iz sna’, rekao je Chen. Tako da je svoj fokus usmerio negdje drugo – borbi za mentalno zdravlje, budizmu i istraživanju ljudskog mozga.

Vrednost njegove imovine procenjena je na više od 2,4 milijarde dolara, ali za istraživanje ljudskog mozga ovaj milijarder je izdvojio gotovo pola svog bogatstva. Koncept njegovog instituta je neobičan i neuobičajen jer ujedinjuje biologe i sve iz sveta psihijatrije, proučavanja božanstava, filozofije i duhovnosti.

Ovaj milijarder je, poučen svojim mentalnim problemima, odlučio da uloži svoje resurse u to da se ljudi konačno posvete svojoj emocionalnoj dobrobiti, nakon svih stoleća u kojima se primarno radilo na povećanju standarda života.

Chen je rođen 1973. godine južno od Šangaja, a imao je priliku da odraste u okružju zemlje koja je polako počela da prihvata kapitalizam. Kompaniju Shanda stvorio je s mlađim bratom i ženom Chrissy, zahvaljujući ušteđevini od 60.000 dolara i otvorenom umu.

Shanda je počela da razvija igre, a koje su se pokazale suludo popularne kod tinejdžerske populacije u Kini. Prihodi su eksplodirali, a usprkos nekim padovima, Chen je uvek pronalazio ekonomski valjan put.

Međutim, ambicije su okrenule put stresu i nakon drugog napada panike, shvatio je da stvari nisu vredne truda.

Izvor: GdeInvestirati/T-portal
Previous Do 2020. još 1,5 milijardi evra iz IPA fondova EU
Next London je i dalje glavni finansijski centar sveta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tesla Motors: Na putevima uskoro električni autobusi i kamioni

Osnivač kompanije Tesla Motors Elon Musk planira da napravi električni kamion i gradski autobus i da pokrene sistem deljenja vožnje u samoupravljajućim automobilima.

Saobraćaj 0 Comments

Toyota zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači 1,4 miliona vozila

Japanski proizvođač automobila Toyota iz prodaje će povući 1,4 miliona vozila širom sveta zbog proizvodne greške u vazdušnim jastucima. Automobili obuhvataju Prius i Lexus modele od 2008. do 2012. godine.

Telekomunikacije 0 Comments

Kompanija Verizon preuzima Yahoo po nižoj ceni

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupiće internet poslovanje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara, zbog bezbednosnih propusta kojim je ugroženo više od

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply