Wall Street: Investitori oprezni zbog Irme

Wall Street: Investitori oprezni zbog Irme

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks blago pao jer su ulagači bili oprezni zbog približavanja uragana Irma Floridi, a zbog pada cena akcija tehnoloških kompanija, pod pritiskom se našao i Nasdaq indeks. 

Dow Jones ojačao je 0,06 odsto, na 21.797 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 odsto, na 2.461 bod, a Nasdaq indeks 0,59 odsto, na 6.360 bodova.

I juče se, drugi dan zaredom, na Wall Streetu trgovalo oprezno jer se Irma, jedan od najjačih uragana u poslednjem veku, približava Floridi.

Taj uragan je naneo velike štete na karipskom području, pa se na Floridi provode velike pripreme, a procenjuje se da je oko pola miliona ljudi napustilo svoje domove.

“Ulagači su vrlo suzdržani jer su zabrinuti zbog Irme. Svi čekaju da vide kolike će biti štete”, kaže Kate Warne, analitičarka u kompaniji Edward Jones.

Najviše su juče, u proseku 1,1 odsto, pale cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Barel je, naime, na američkom tržištu pojeftinio oko 3 odsto jer se očekuje da će zbog uragana u idućih nekoliko dana pasti potražnja za gorivom na Floridi i u jugoistočnom delu SAD-a.

Zbog mogućih velikih šteta od uragana, pod pritiskom su ponovo bile i akcije osiguravajućih društava.

Znatno je, 0,9 odsto, oslabio i tehnološki sektor, koji je ove godine predvodio po rastu.

Osim uragana Irma, ranije ovoe sedmice ulagače su zabrinule štete od uragana Harvey, koji je nedavno pogodio Teksas, a na oprezu su ih držale i geopolitičke tenzije zbog toga što je prošlog vikenda Severna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni test.

Zbog toga su, nakon dve sdmice rasta, u protekloj sedmici indeksi pali. Dow Jones izgubio je 0,9 odsto, dok je S&P 500 skliznuo 0,6, a Nasdaq indeks 1,2 odsto.

I na evropskim berzama se u petak trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 odsto, na 7.377 bodova, a pariški CAC 0,02 odsto, na 5.113 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,06 odsto, na 12.303 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Mario Draghi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti
Next SAD ponovo prete da će se povući iz NAFTA sporazuma

You might also like

Evropske berze, dolar, nafta: Svi čekaju rezultate sastanka OPEC i Rusije u Dohi

Cene akcija na evropskim berzama u petak su prekinule ovonedeljni dobitni niz jer investitori nisu želeli previše rizikovati uoči važnog sastanka izvoznika nafte zakazanog za nedelju u Dohi.

Wall Street: Berze na rekordnim nivoima već peti dan

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, peti dan zaredom, zahvaljujući podacima o jačanju amaričke ekonomije i uverenju ulagača da će američki predsednik Donald Trump ispuniti

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, pri čemu su cene akcija blago porasle, dok se čekaju izveštaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply