Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države, među kojima su Japan, Švajcarska i Kanada, što bi moglo da izazove udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu “Norges Bank”, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, koje je objavljeno pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti. Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno, dug.

Predlog se zasniva na mišljenju da nema koristi od raznovrsnosti obvezničkih ulaganja. Dugoročno, dobit od široke međunarodne raznovrsnosti je značajna za akcije, a umerena za obveznice. Za investitora, koji ima 70 odsto imovine uložene u akcije, smanjenje rizika raznovrsnosti obvezničkih ulaganja u veliki broj valuta je mali, smatra “Norges Bank”. Analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana i rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke “Nomura” smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Caminada ulaže 5 miliona evra u fabriku u Subotici
Next Produktna berza: Silazni trend cene kukuruza

You might also like

Kompanije 0 Comments

Rimex kupio Transpetrol iz Sečnja za oko 80 miliona dinara

Preduzeće Transpetrol iz Sečnja dobilo je novog vlasnika iz četvrtog pokušaja.

Kompanije 0 Comments

Kompanija Skrill se povlači iz Srbije

Kompanija Skrill, koja važi za jednu od vodećih servisa za plaćanje putem Interneta, povlači se sa svih tržišta gde se transakcije ne obavljaju u evrima, čime je obuhvaćena i Srbija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Preseljenje sedišta srpskih firmi u EU odsad bez administrativnih preprek

Ministarstvo privrede formiralo je početkom aprila radnu grupu koja će pripremiti izmene Zakona o privrednim društvima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply