Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države, među kojima su Japan, Švajcarska i Kanada, što bi moglo da izazove udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu “Norges Bank”, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, koje je objavljeno pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti. Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno, dug.

Predlog se zasniva na mišljenju da nema koristi od raznovrsnosti obvezničkih ulaganja. Dugoročno, dobit od široke međunarodne raznovrsnosti je značajna za akcije, a umerena za obveznice. Za investitora, koji ima 70 odsto imovine uložene u akcije, smanjenje rizika raznovrsnosti obvezničkih ulaganja u veliki broj valuta je mali, smatra “Norges Bank”. Analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana i rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke “Nomura” smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Caminada ulaže 5 miliona evra u fabriku u Subotici
Next Produktna berza: Silazni trend cene kukuruza

You might also like

Najvažnije vesti 2 Comments

Skupština akcionara NIS-a donela odluku o isplati dividendi

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije je na danas održanoj redovnoj sednici donela Odluku o raspodeli dobiti za 2015. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti ovog društva.

Kompanije 0 Comments

Uskoro novi tender i novi model privatizacije Galenike

Novi tender za privatizaciju beogradske farmaceutske kompanije Galenika biće raspisan za mesec i po, najavio je u petak državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac.

Kompanije 0 Comments

Smanjen nivo problematičnih kredita na 7,8 odsto

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da poslednji podaci pokazuju da je nivo problematičnih kredita smanjen i da iznosi 7,8 procenata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply