Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države, među kojima su Japan, Švajcarska i Kanada, što bi moglo da izazove udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu “Norges Bank”, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, koje je objavljeno pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti. Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno, dug.

Predlog se zasniva na mišljenju da nema koristi od raznovrsnosti obvezničkih ulaganja. Dugoročno, dobit od široke međunarodne raznovrsnosti je značajna za akcije, a umerena za obveznice. Za investitora, koji ima 70 odsto imovine uložene u akcije, smanjenje rizika raznovrsnosti obvezničkih ulaganja u veliki broj valuta je mali, smatra “Norges Bank”. Analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana i rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke “Nomura” smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Caminada ulaže 5 miliona evra u fabriku u Subotici
Next Produktna berza: Silazni trend cene kukuruza

You might also like

Kompanije 0 Comments

Početak rada Yazaki fabrike u Šapcu od juna

Završetak izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju Yazaki u Šapcu, u kojoj je već zaposleno 300 radnika, očekuje se u toku maja.

Saudijska Arabija i Rusija povećale proizvodnju nafte u februaru

Iako Rusija i Saudijska Arabija snažno podržavaju mogući dogovor zemalja izvoznica nafte o zamrzavanju proizvodnje, obe zemlje su tokom februara povećale dnevnu proizvodnju za više od 10.000 barela.

Kompanije 0 Comments

Volkswagen pretekao Toyotu po broju prodatih vozila u 2016. godini

Toyota je prošle godine izgubila krunu najvećeg svetskog prodavca automobila, koju joj je preoteo nemački Volkswagen, govore danas objavljeni podaci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply