Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći fond na svetu sprema udar na tržište obveznica

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države, među kojima su Japan, Švajcarska i Kanada, što bi moglo da izazove udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu “Norges Bank”, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, koje je objavljeno pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti. Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno, dug.

Predlog se zasniva na mišljenju da nema koristi od raznovrsnosti obvezničkih ulaganja. Dugoročno, dobit od široke međunarodne raznovrsnosti je značajna za akcije, a umerena za obveznice. Za investitora, koji ima 70 odsto imovine uložene u akcije, smanjenje rizika raznovrsnosti obvezničkih ulaganja u veliki broj valuta je mali, smatra “Norges Bank”. Analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana i rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke “Nomura” smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Caminada ulaže 5 miliona evra u fabriku u Subotici
Next Produktna berza: Silazni trend cene kukuruza

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Kuvajtski dinar na kursnoj listi NBS

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, piše u

Društvo 1Comments

Evropska banka: Siva ekonomija i porezi najveće prepreke za poslovanje u Srbiji

Studija Evropske banke za obnovu i razvoj “Performanse preduzeća i prepreke u poslovanju na Zapadnom Balkanu” pokazala je da su glavne prepreke za poslovanje u Srbiji i najvažniji razlog za

Kompanije 0 Comments

Emirates i FlyDubai: Umesto spajanja dve kompanije dogovor o partnerstvu

Avio-kompanije Emirates i FlyDubai potpisale su ugovor o partnerstvu, saopšteno je iz Emiratesa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply